Все повече роми подкрепят ГЕРБ и БСП, най-голям процент висшисти

...
Все повече роми подкрепят ГЕРБ и БСП, най-голям процент висшисти
Коментари Харесай

Повече роми избират ГЕРБ и БСП, повече мъже - Възраждане. Какъв е профилът на избирателите

Все повече роми поддържат ГЕРБ и Българска социалистическа партия, максимален % висшисти има измежду гласоподавателите на новата коалиция " Продължаваме промяната " (ПП) - " Демократична България " (ДБ) и " Възраждане ", а хората от селата избират най-вече Движение за права и свободи.

Това са част от главните трендове, които демонстрират демографски изследвания от парламентарните избори в неделя на няколко огромни социологически организации - " Алфа Рисърч ", " Галъп Интернешънъл " и " Тренд ".

Свободна Европа събра най-важното от данните на социолозите за гласоподавателите на партиите, които ще имат свои представители в 49-ото Народно заседание.
Повече роми гласоподават за ГЕРБ и Българска социалистическа партия
Според данни на " Алфа Рисърч ",, поддръжката на ромите към Движение за права и свободи е спаднала със 7% по отношение на изборите през октомври, до момента в който поддръжката за ГЕРБ и Българска социалистическа партия се е нараснала двойно – надлежно от 10 на 20 и от 6 на 12 %.

Най-голям дял от гласовете на ромите е получила Движение за права и свободи – малко под половината. Възраждане е получила 10%, а ПП-ДБ – 8%. 82% от турците са дали своят вот за Движение за права и свободи, а за ПП-ДБ – 6%.

По данни на " Тренд " 37% от ромите и 79% от турците са дали своят вот за Движение за права и свободи, а съгласно " Галъп " поддръжката е надлежно 43% и 73%.
Висшисти гласоподават за ПП-ДБ и " Възраждане "
Както " Галъп ", по този начин и " Тренд " регистрират, че максимален % от гласоподавателите на ПП-ДБ са висшисти - над 55. На второ място е " Възраждане " с над 50%, а на трето - ГЕРБ с над 46%.

Мнозинството от хората с главно обучение - най-ниската просветителна степен, са дали своят вот най-много за Движение за права и свободи. Според " Галъп " става дума за 48% от всички дали своят вот с главно обучение, а съгласно " Тренд " - 55%.

При ГЕРБ дяловете на хората с висше и приблизително обучение са разпределени съвсем по равно.
ПП-ДБ е желана от младите
" Тренд " регистрира, че 62% от гласоподавателите на Българска социалистическа партия са на над 60 години, като социалистите са първа политическа мощ и измежду тези на над 70 годни.

Най-много хора сред 18 и 29 години са дали своят вот за обединението ПП-ДБ. Става дума за 32.2%, което е близо една трета от всички. Следващи са ГЕРБ с 18.9%, Движение за права и свободи с 13.8% и " Възраждане " с 13.1% от гласовете в тази възрастова група.

ПП-ДБ е най-предпочитана и измежду хората сред 30 и 39 години.

Данните на " Галъп " също демонстрират преимущество на новата коалиция измежду младите. Следват ГЕРБ и Движение за права и свободи, а " Възраждане " черпи гласовете си в по-голяма степен от междинните възрастови групи.
Градовете избират ПП-ДБ и ГЕРБ, селата - Движение за права и свободи
Резултатите демонстрират, че в София обединението ПП-ДБ побеждава ГЕРБ и в трите изборни региона. Новата коалиция печели също в Пловдив и Русе, като в останалите градове резултатите са оспорвани сред двете сили.

Според изчисленията на " Тренд " една четвърт от гласоподавателите на ПП-ДБ живеят в столицата, а над 45% са от регионалните градове. Близо половината (47%) от симпатизантите на ГЕРБ са от регионални градове, а 77% от електората на Движение за права и свободи живее в села.
Повече мъже избират " Възраждане "
Данните организациите демонстрират, че гласоподавателите на всички партии са относително отмерено разпределени по симптом пол.

Според данните на " Тренд " единствената партия, чийто гласоподаватели от мъжки пол са повече от дамите, е " Възраждане ", като процентът е 54.1 по отношение на 46.
Хартия или машина
Изследването на " Тренд " демонстрира, че най-вече от гласоподавателите, дали своят вот с машина, са дали вота си за ПП-ДБ - 31.7%, като на второ място е ГЕРБ с 21.8%.

С хартиени бюлетини са дали своят вот най-вече поддръжници на ГЕРБ - 32.4%, Движение за права и свободи - 18.6% и Българска социалистическа партия - 16.9%.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР