Все повече офис сгради включват в микса си коуъркинг и

...
Все повече офис сгради включват в микса си коуъркинг и
Коментари Харесай

Брокерите се успокоиха след тези данни за наемите на офисите

Все повече офис здания включват в микса си коуъркинг и гъвкави сервизирани площи Наемните равнища се стабилизират след растежа при започване на годината
Пазарът на офиси в София се задържа постоянен през второто тримесечие на 2023 година Излизането на нови здания и забавените темпове на асимилиране на свободните площи водят до лек растеж на незаетостта, като през второто тримесечие тя нараства от 16.1% на 16.6% за София. Значителна част от наемната интензивност заемат подновяванията на съществуващи контракти, като IT и BPO секторът резервират най-голям дял от покупко-продажбите. В него обаче е най-отчетлива и наклонността за оптимизация на площите поради хибридната работа на чиновниците – част от фирмите възобновяват договорите си или се реалокират на по-малка по отношение на заеманата досега площ. Това сочат данни от отчета на консултантската компания за бизнес парцели Cushman & Wakefield Forton.

„ През последните 3 месеца пазарът демонстрира относителна непоклатимост и предвидимост, въпреки и при ниски равнища на наемна интензивност и по-бавно протичащи се покупко-продажби. Хибридният метод на работа остава като тренд и рефлектира в по-малък размер на пазара по отношение на предходните интервали. Въпреки това има и компании, които са работили напълно home office през последните години и сега се завръщат в офис постройките. Макар и този вид наематели да имат дребен дял от пазара процентно, не е изключено тази наклонност да се ускори през идващите тримесечия ”, разяснява Явор Костов, ръководещ сътрудник на Cushman & Wakefield Forton.
-->
От компанията регистрират и тренд на растящи компании, които напущат коуъркингите и наемат офис повърхност в същата постройка или регион. В резултат на това нараства делът на офис постройките, които включват сервизирани и споделени офиси в микса си от площи, точно за да предложат повече еластичност на наемателите си и да привлекат растящи компании.

„ Наблюдаваме и нахлуване на нови компании в България, както и интензивност в сегмента на стартъпите. Споделените и сервизирани офиси неизбежно попадат в техния профил и ползата към такива пространства стабилно пораства. В резултат на това през последните месеци гъвкавите офис площи в София надминаха 60 000 кв. м и има поръчки за отваряне на нови ”, уточни Йоанна Димитрова, зам.-мениджър Офис площи в Cushman&Wakefield Forton.

Обемът на офис постройките в развой на създаване остава подобен с предходните тримесечия – към 190 000 кв. м, сочат още данните на Cushman & Wakefield Forton. Не са стартирани и нови планове с огромна площ, a завършваните обекти през последните месеци са релативно дребни. През второто тримесечие от компанията означават завършването на малко над 11 000 кв. м нови площи. Общият размер на предлаганите на пазара офиси нараства от 2.267 млн. кв. м на 2.279 млн. кв. м. Подписаните и възобновени през второто тримесечие наемни контракти са за близо 34 000 кв. м по отношение на 41 000 кв. м за същия интервал на миналата година.

Наемните равнища се задържат постоянни след растежа при започване на годината. В момента първокласните местоположения в централната част на София се отдават за 16 евро/кв. м, до момента в който цените в офис постройките по продължение на огромните булеварди варират сред 12 и 15 евро/кв. м.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР