Все повече жени се насочват към сектора на информационните технологии,

...
Все повече жени се насочват към сектора на информационните технологии,
Коментари Харесай

Увеличава се броят на жените, кандидатстващи за работа в ИТ сектора

Все повече дами се насочват към бранша на осведомителните технологии , като през последните три години претендентите за работа от представителите на нежния пол за позиции, свързани с програмиране, са се нараснали. Това демонстрират данните на световната софтуерна компания за създаване на самостоятелни софтуерни решения DataArt, обхващащи интервала 2015-2017 година

Според статистиките на компанията, през миналата 2017 година броят на кандидатурите от страна на дамите за разнообразни софтуерни позиции със софтуерна устременост e с 44% повече спрямо миналата 2016 година и с 65% повече спрямо 2015-та.

Резултатите от изследването са основани на систематизирани данни от пет страни, в които DataArt има развойни центрове – Русия, Украйна, Аржентина, Полша и България. Изследването обгръща общо 3715 дами, минали първичен стадий в процеса на асортимент за софтуерни вакантни позиции в компанията.

Анализът на данните демонстрира, че максимален интерес от страна на дамите в софтуерния отрасъл е налице към позиции, свързани със софтуерно тестване (Quality Assurance и Quality Automation), които съставляват близо половината от общия брой кандидатури през последните 3 години. На второ място се подреждат кандидатурите за вакантни места, за които главно условие е владеенето на Java , следвани от .NET и JavaScript .

Най-малък % от кандидатите-жени (под 5%) са се насочили към позиции, свързани с технологии като Android, C++ и iOS , демонстрира още проучването на DataArt.

„ Ситуацията в България кореспондира с общите трендове и тук също ставаме очевидци на смяна в сектора, който от дълго време не е напълно мъжка територия, както беше преди години. Традиционно максимален интерес от страна на дамите има към позициите, свързани с Quality Assurance, само че съгласно мен през идващите 10 години можем да чакаме от ден на ден дами да се насочват към писането на код и да имат мощно конкурентни знания в технологии като.Net, Java, PHP, Python и други Присъствието на дами в екипа е скъпо и от психическа позиция, защото те способстват с прагматичност, с положителни хрумвания и с друга позиция, което води до по-добри резултати за съответния план “, разяснява Виктор Андонов, изпълнителен шеф на DataArt България.

DataArt поддържа голям брой софтуерни общности, ориентирани към ИТ експерти и обогатяващи техните познания и умения. Компанията ще се включи и в идното събитие, отдадено на дамите в осведомителните технологии „ International Women’s Day – Building New Horizons ” , което ще се състои на 23 април . То е част от световната серия от софтуерни начинания, проведени от Гугъл и Women Techmakers общности по целия свят. У нас събитието ще се организира взаимно с Women Techmakers Sofia, Български център на дамите в технологиите, Women Who Code Sofia, Coding Girls и Rails Girls Sofia.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР