Все повече хора у нас си купуват нови автомобили. По

...
Все повече хора у нас си купуват нови автомобили. По
Коментари Харесай

Постковид ефект: Увеличават се продажбите на коли

Все повече хора у нас си купуват нови коли. По данни на Асоциацията на производители на коли в Европа през април продажбите бележат 191 % растеж по отношение на същия интервал на предходната година. Голяма част от новите возила са закупени на лизинг, заяви Българска национална телевизия.

Отпускането на Коронавирус ограниченията и възобновяване на работния развой на компаниите през последните месеци са аргументите за нарасналото търсене на нови коли. Това счита Васил Новоселски, който е представител на марка коли в Благоевград. По думите му най-купувани сега са колите от междинен клас, поддръжката на които не излиза скъпо.

" Сравнително по-малките автомобилчета. Автомобилите с невисок бюджет, най-много. Няколко марки оферират много ниски бюджети във връзка с колите, които са потребни както за компаниите, по този начин и за физически лица и бих могъл да кажа бедният пазар в България, ниският бюджет дефинира и търсенето ", сподели Васил Новоселски.

Според Новоселски от ден на ден хора към този момент могат да си разрешат нови коли и поради преференциалните лизингови условия на финансовите институции.

" Изключително ниските лихви, които се постановат при лизинговане, извънредно положителните условия, дългият интервал на погашение. Лихвите варират сред 2 % и 2,5 %, което е извънредно за един нов автомобил. Получава се за 5 години към 1000 лева, които надскачаме цената на автомобила или невъзвръщаемите разноски ", сподели Васил Новоселски.

Данните сочат, че подписаните през първото тримесечие на 2021 година нови контракти за финансов лизинг у нас са за малко над 485 млн. лева, което е с 8% повече от същия интервал на предходната година.

Повишение в търсенето през последните месеци регистрират и притежателите на автокъщи за използвани коли край Дупница. Сред водещите фактори при избора на кола втора ръка е годината на произвеждане.

" Определено се търсят по-новите модели към този момент. Гледат хората условия да има 4 порти, да са по-малолитражни. Започнаха към този момент да гледат и с тия евроемисии. Но втора ръка коли от време на време има по-хубави и от новите ", споделя притежателят на автокъща Георги Грозданов.

При търсенето на коли втора употреба главният аршин е цената – най-купувани са колите до 10 000 лева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР