Все по-отчетливо се наблюдава натискът на лятната вълна на коронавируса.

...
Все по-отчетливо се наблюдава натискът на лятната вълна на коронавируса.
Коментари Харесай

Новата вълна: 27,6% са положителните проби, малки болници се затрудняват с обслужването на пациенти

Все по-отчетливо се следи натискът на лятната вълна на ковид. 27,6 % от направените проби за последното денонощие са били позитивни. В болница към този момент са близо 1000 души.

От през днешния ден и област Ловеч мина границата от 250 на 100 000 инфектирани и е в алената зона по брой позитивни за ковид. На този декор болничното заведение в Дупница е изправена пред сложната задача да се оправи с обслужването на болните от коронавирус отделението. Липсата на личен състав е хронична за болничното заведение, само че в последно време ситуацията е още по-тежко.

В инфекциозното отделението на общинската болница в Дупница работят пет медицински сестри. Четири от тях са в пенсионна и предпенсионна възраст и макар че доста се стараят, множеството изпитват компликации при работата с компютър.

" Особено им е мъчно с новото електронно опазване на здравето и с всеки минал ден, даже и през днешния ден дори, една огромна част от сестрите от всички отделения бяха на образование още веднъж за въвеждане на данни в системата, с която работим. ", споделя доктор Петър Попов от инфекциозното поделение на болничното заведение в Дупница.

И защото в отделението е много натоварено, доктор Попов взема решение да потърси доброволци, които да пишат епикризи и други документи, свързани с лекуването на пациентите в отделението.

" Най-много са ни нужни тъкмо за компютърното обслужване на документите, отзоваха се към този момент хора. Това са хора без здравно обучение, само че с доста добра компютърна просветеност. Вчера даже ми е помогнала една от майките на деца, които сме лекували в отделението. ", споделя той.

Заради незадоволителния личен състав, заран в инфекциозното поделение работи единствено по една здравна сестра.

" Сутринта потокът от заболели е по-голям, има много манипуации, мерят се витални индикатори. Работи се на компютър, което също лишава време и по този начин...Когато човек е самичък цялото това нещо му идва допълнително. Освен това, дружно с тези неща, се постанова да се одобряват пациенти, да се изписват пациенти, което също е обвързвано с време и би било добре, в случай че има някой, който да ни помогне. ", споделя Ваня Шарлачка, здравна сестра.

В средата на седмицата отделението беше цялостно с пациенти с коронавирус, наложи се да бъдат разкрити и няколко спомагателни кревати.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР