Все по-дебела става връзката между бившия премиер и лидер на

...
Все по-дебела става връзката между бившия премиер и лидер на
Коментари Харесай

Връзката на Борисов с БарселонаГейт става дебела

Все по-дебела става връзката сред някогашния министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов, Борислава Йовчева и големият скандал, прочут като “БарселонаГейт ”. Това излиза наяве от данни, след взаимната инспекция от страна на българските и испанските управляващи, с които ФрогНюз разполага. Оказва се, че дялове от обвързваните с тузарския парцел и първокласния магазин на Йовчева компании, са прехвърляни на лица, свързани по един или различен метод с Борисов. Замесени са някогашен консултант на някогашния министър председател и лице, които стои зад “Националната тактика на ГЕРБ ”.
Има доказателства, от които може да се допусна, че в тази ситуация „Барселонагейт“ са изпрани над 5 млн. евро.

Фирмата “EMA BGS SL ” 

Фирмата “EMA BGS SL ” е притежавана от бащата на Борислава Йовчева – Георги Йовчев и на кипърската компания “PALMS ENTERPRISES OVERSEAS LTD ”. През 2018 година обаче дялове от компанията са продадени на две лица – Сержи Санчо Хосе (който получава 75% от фирмата) и Миглена Николова (която получава 25% от фирмата). В същия ден обаче Сержи Санчо Хосе е посочен като админ. Нищо от това, несъмнено, не е инцидентно, а двете лица се оказват свързани посредством Илиян Пенев – притежател на веригата “Happy ”. Пенев има и ресторант в Барселона.

Според информацията Сержи Сачо Хосе е барселонски юрист, за който се твърди, че е обвързван с Илиян Пенев посредством две компании за публично хранене. Миглена Христова пък е дамата до Пенев. Смята се, че съществува връзка Борисов, Пенев и още едно лице – Йордан Христов през групировката СИК.

Според оперативна информация от “Mossos d’Esquadra ” и следствия в медии, допустимо е Пенев да е част от незаконна организация, занимаваща се с трафик на опиати до Централна Европа през Испания и пране на пари, като средствата са били отклонявани през заведения за хранене, в това число и веригата “Happy ”.

Това обаче не е единствената продажба на дялове на “EMA BGS SL ”. В края на ноември 2019 година в сюжета се намесва енергийната компания “VGB ENERGY EOOD ”. През 2016 година тя е претендент за лиценз за продажба на електричество в България и получава подобен за 10 година Лицето, което стои зад тази компания е Росица Велкова – жена от близкия кръг на някогашния Министерство на вътрешните работи началник Цветан Цветанов, който до напълно наскоро бе считан за дясната ръка на Борисов. Велкова също така е била съветник по Националната тактика на партия ГЕРБ, а преди Борисов да поеме властта над страната през 2009 година тя е била и шеф на компания, благосъстоятелност на упрекнато в пране на пари, непочтеност и превръщане на доказателства лице – лобистът Петер Хохегер, наказан на 2.5 година затвор в Австрия.

Хохегер е получавал пари от българското държавно управление, с цел да промотира страната зад граница. Вследствие на обвиняванията против него партия ГЕРБ основава краткотрайна комисия в Народното събрание, която да проверява възможното присъединяване на Сергей Станишев в обвиняванията.

На 21 февруари 2020 година избухва абсурдът “БарселонаГейт ”. Каталунски издания разгласяват информация, която свързва Борисов в интернационална скица за пране на пари в Барселона. Причината – покупката на тузарската къща и първокласния магазин “Ermano Scervino ”, които са на обща стойност от близо 5 млн. евро.

Ден по-късно е открито, че има придвижване в магазина, което е осъществено от компания за премествания, сключило контракт с българска компания. Лицето, поискало тази услуга е Росица Велкова.

Самата компания “VGB ENERGY EOOD ” престава да бъде обвързвана с Велкова на 19 март 2020 година, когато тя продава своите дялове на две също толкоз “случайни ” лица – Десислава Спасова и Васил Петев. Спасова е посочена като брачна половинка на Светослав Спасов – консултант на някогашния министър председател Бойко Борисов, който е част от вътрешния кръг на водача на ГЕРБ.

Извършени са редица инспекции, които демонстрират някои забавни неща. Борислава Йовчева и щерка й в реалност живеят в скъпата къща – парцел в тузарски квартал на Барселона с частна защита и съвременни системи за видеонаблюдение. Бутиковият магазин пък се намира на една от най-ексклузивните местоположения в Барселона. Йовчева го посещава заран, само че в никакъв случай не е засичана да обслужва клиенти.

Мис Бикини България 2006 година има и брат – футболистът Станко Йовчев, който играе от 2014 година за гръцки футболен тим. Преди това е футболист от Локомотив Пловдив, а също така чисто инцидентно Йовчев и Бойко Борисов вземат участие в един и същи футболен мач. Фотос е запечатал и тяхната среща.

.

Според прелиминарен разбор на информацията е открито съществуване на бизнес мрежа, която е получавала солидни финансови инжекции от чужбина. Те са идвали от две сдружения – NUMIN INVEST SL и EMA BGS SL.

Какво сочат данните за тези две компании? 

EMA BGS SL

Дружеството има две финансови инжекции през 2015 година на обща стойност от близо 2 млн. евро. Увеличението на капитала е разпределено на равни дялове сред бащата на Йовчева и кипърската компания PALM ENTERPRISES OVERSEAS LTD. Пълномощник на тази компания е Йордан Христов – също близо до партия ГЕРБ лице.

Произходът а тези средства не може да бъде открит. Средствата не могат да бъдат асоциирани с банков или частен заем, защото не са декларирани по отношение на икономическия баланс на сдружението. Освен това самото сдружение заявява загуби на стойност 1.225 млн. евро през 2014 и 2015 година
.

.

NUMIN INVEST SL

В сдружението влиза Александър Чаушев – лице, за което се твърди, че е дясната ръка на Валентин Златев – шефът на “Лукойл ”. Освен това в сдружението взе участие и партньорката на Чаушев – Яна Горанова, които имат близо 100% от собствеността на сдружението.

В интервала 2013 – 2016 година NUMIN INVEST SL заявява загуби на стойност 70 хиляди евро. През същите години се вършат опити за се смекчат загубите посредством вноски от съдружници. Приходи няма. Лични разноски – също. Дружеството няма комерсиална активност и съставлява само и единствено холдингова компания, употребена за прекачване на активи и капитали от трети страни. Основни вложители са Чаушев и брачната половинка му.

Същевременно обаче се реализира покупка на парцел – записаният офис на сдружението, където живее Борислава Йовчева. Казано другояче – къщата в Барселона.

https://frognews.bg/
Източник: svobodnoslovo.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР