Все по-често работници поддават сигнали, че са принуждавани от работодателите

...
Все по-често работници поддават сигнали, че са принуждавани от работодателите
Коментари Харесай

Правата ни, ако работодателите ни принуждават да се ваксинираме

Все по-често служащи поддават сигнали, че са принуждавани от работодателите си да се имунизират против COVID-19.
Какви са правата на чиновниците и какви дейности могат да одобряват, в случай че не желаят да се имунизират, само че да упражняват свободно специалността си?
"Той няма лични чиновници, те не са негови. Това са наети от него хора, които са със свободна воля. Нито в закон, нито в морала може да търсим такова право. Подобни прояви са нежелателни. При нас към момента не са постъпвали публични сигнали, само че в диалози с сътрудници се чува, че някъде има някакъв проблем. Ако го има - той е заглъхнал, притъмнен вътре в предприятието и е обвързван с колективен, или самостоятелен напън от длъжностни лица на работодателя ", сподели вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов в ефира на Bulgaria ON AIR.
Той акцентира, че служителят би трябвало изрично да съобщи, че не е склонен да му се слага ваксина.
"Няма правна норма, на която да се позове длъжностното лице или работодателят. Ваксините са свободен избор. Ние вървим една пътека, която е ситуирана в плоскостта на ползите. От едната страна търсят претекстове и причини да убедят другата страна да промени волята си и да отиде на вид "ще се имунизирам, тъй като ", добави Христов.
Той посочи и това, че сходно държание не може да бъде глобено, с изключение на морално.
"Опираме до понятието "тормоз " на работното място. А в случай че се предлага нещо в подмяна - излизаме в пазарни връзки. В някои сфери са подхванати тъкмо такива стъпки, най-различни бонуси, свързани с отпуск, обезщетение, посредством които да се стимулират хората да се имунизират. За мен това е допустим метод, той също води до смяна на държанието на индивида. Безспорно е, че имунизацията защищава ", акцентира вицепрезидентът на КНСБ.
Според него би трябвало да се организира диалог какво е възможно и по какъв метод да се подтикват хората, да преодолеят страховете си, убежденията си.
"В нашия закон има поредност от правила, която дава опция на служащия и работодателя въз основата на взаимна воля да се промени работното място и да се работи от разстояние (хоумс офис). За разлика от налаганото в този момент от работодателя - принуждаване на чиновниците да изнесат работните места в домовете си, което е разследване от един текст от Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние ", добави Чавдар Христов.
Попитан дали работодателят има право да дели чиновниците си на имунизирани и неимунизирани, той отговори: "Няма право, само че го вършат, тъй като той е обективно. Никъде няма норма, че служителят би трябвало да уведоми работодателя, че е имунизиран.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР