Все още няма следа от шофьора на автобуса, който катастрофира

...
Все още няма следа от шофьора на автобуса, който катастрофира
Коментари Харесай

Все още няма следа от шофьора на катастрофиралия автобус на „Юнион Ивкони”

Все още няма диря от водача на рейса, който катастрофира на автомагистрала „ Тракия” край Ямбол в понеделник вечерта. Управителят на компанията транспортьор „ Юнион Ивкони” Георги Атанасов съобщи пред bTV, че все още не са открили контакт с лидера. Той отхвърли водачите на рейсовете на компанията да са претоварвани.

„ Графиците са по този начин заложени, че всеки да има законоустановената отмора, да се съблюдава регламентът за времето за ръководство и за отмора на водачите”, акцентира Атанасов.

Управителят отхвърли да заяви дали лидерът е изпълнявал два курса един след различен с аргумента, че по-късно през днешния ден ще даде конференция.

„ Щом законът разрешава съответен курс да се извършва от един лидер, той се извършва от един лидер. Реално нарушаване в тази ситуация няма”, сподели Атанасов.

--> Автобусът от случая е бил 12-годишен, само че от компанията твърдят, че по принцип възрастта на транспортното средство не е от толкоз значително значение. Важното е да бъде механически изправен.

„ Еднакво обширно ревизираме всички рейсове, без значение от тяхната възраст”, акцентира механикът Цветан Въльовски.

Лично той е проверявал злощастния рейс, преди да тръгне на път, и съобщи, с транспортното средство всичко е било наред.

Управителят на „ Юнион Ивкони” разяснява и изказването на районния прокурор на Ямбол Мина Грънчарова, която разгласи, че картата в тахографа на автобуса е била на 4 дни и записът върху нея е безусловно неразбираем. Освен това картата била и на друго лице.

„ Отговорност на компанията е да достави рейса с тахограф, удостоверен от лицензираните органи. След като сме обезпечили това функциониращо устройство, отговорността за слагане на тахографски лист е на водача. Реално всеки водач следва самичък да сложи лист, с който да удостовери шофирането си”, изясни Атанасов.

„ Превозвачът няма право да отваря и да ревизира дали има подложен подобен пътен лист или не. Това може да го направи само орган на „ Автомобилна администрация”, добави той.

Екипът на bTV на механически обзор на рейс, преди да тръгне на път, както и на медицинския обзор на лидера.

Шофьорът се тества с дрегер за алкохол, Измерва им се и кръвното налягане. Медицинската сестра Йорданка Стефанина означи, че водачите се пускат на път единствено в случай че апаратът покаже нули.

„ Ако дрегерът регистрира съществуване на алкохол, незабавно ги стопираме от движение”, увери тя.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР