Все още не известен размерът на неустойката, която бизнесмените Кирил

...
Все още не известен размерът на неустойката, която бизнесмените Кирил
Коментари Харесай

Все още не е известен размерът на неустойката на Домусчиеви заради БМФ


Все още не прочут размерът на неустойката, която предприемачите Кирил и Георги Домусчиеви би трябвало да платят поради неспазени задължения при приватизацията на Български морски флот (БМФ) през 2018 година Информацията ще е налична най-рано през септември, оповестява "Медиапул ".

Причината за глобата е несъблюдение на записания в приватизационния контракт ангажимент на сдружението "Кей Джи Маритайм Шипинг " (99.96 на 100 от него е благосъстоятелност на "Адванс Пропъртис " на Домусчиеви) да резервира избран тонаж на корабите брой служащи в Параходство "Български морски флот " (БМФ).

Санкцията може да доближи милиони. Размерът й ще зависи от следприватизационен доклад, който би трябвало да е подготвен до юли. До края на юни притежателят на морската флотилия би трябвало да регистрира осъществяването на отговорностите си по контракта за раздържавяването на компанията, които изискват до края на 2018 година да се резервира избрана бройка на личния състав и съответен тонаж на корабите. След следва разбор и установяване на точната глоба, прецизира "Медиапул ", като се базира на информация от Агенцията за приватизация и следприватизационен надзор.

Данните на компанията за 2017 година демонстрират, че БМФ разполага с 33 кораба, плаващи под малтийски байрак, на междинна възраст 8.9 години и с общ тонаж 1.05 млн. дедуейт. Данни за предходната година към момента няма. Преди три години, с цел да избегнат неустойката, оценена на към 58 млн. лева, Домусчиеви се пробваха посредством арбитражния съд на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) да издействат смяна на тази уговорка от приватизационния контракт.

Тя им бе позволена, само че след намесата на някогашния вицепремиер и съпредседател на "Обединените патриоти " Валери Симеонов арбитражното решение бе обжалвано пред Върховния касационен съд. Той върна делото в БТПП и арбитражът приключи производството си по проблема, тъй като откри, че няма подготвеност да преглежда разногласието.

В отговор народен представител от "Атака " (коалиционен сътрудник на НФСБ на Симеонов в "Обединените патриоти ") внесе незабавно ремонти в Закона за приватизация, които да освободят със задна дата Кирил Домусчиев от заплащането. Макар да бяха систематизирани от Симеонов като "спасяването на редови войник Киро ", текстовете минаха безпроблемно през пленарната зала с поддръжката на ГЕРБ и Движение за права и свободи. По-късно обаче ветото на президента над закона стана единственото, което Народното събрание почете и в последна сметка текстовете не бяха признати.

След като загуби делото за смяната на приватизационния контракт, "Кей Джи Маритайм Шипинг " е наказана да заплати на организацията по приватизация такси за водения спор от 2.19 млн. лева Сумата е била погасена. Винаги до момента сдружението си е плащало начислените му неустойки за несъблюдение на следприватизационните си задължения, обясниха от ведомството, представени от "Медуапул ".

По данни на изданието на приватизатора все още са наложени три неустойки, последната от които е от февруари 2019 година Тя е за неспазване на числеността на личния състав през 2017 година и е за 1.014 млн. лева, а срокът за погасяването ѝ тече сега. Макар флотът, който допреди приватизацията е имал над 2800 чиновници, да е бил задължен да поддържа личен състав от 2360 заети сред 2012 и 2019 година, през 2017 година те са били единствено 907 души съгласно финансовия доклад за същата година на "Кей Джи Маритайм Шипинг ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР