Здраве, мир, благоденствие и повече деца - това е пожелал

...
Здраве, мир, благоденствие и повече деца - това е пожелал
Коментари Харесай

Папа Франциск е пожелал на българите здраве, мир, благоденствие и повече деца


Здраве, мир, благополучие и повече деца - това е поискал българите папа Франциск, който одобри днес на визита във Ватикана българска делегация, водена от президента Румен Радев във връзка утрешния празник 24 май. Държавният глава посети и знакови за България места в Рим и уважи делото на светите братя Кирил и Методий. 

През 1980 година папа Йоан Павел Втори афишира светите братя Кирил и Методий за съпокровители на Европа. От години по традиция българска държавна делегация е на визита при Светия отец във връзка 24 май. 

Тази заран президентът и формалната делегация бяха посрещнати в Апостолическия замък във Ватикана. Държавният глава беседва с папа Франциск " на четири очи ". Двамата са разискали прекратяването на войната в Украйна и в Ивицата Газа:  

" Това изисква осъзнаване, изисква доста разсъдък. Изразих позиция тъкмо като неговата - че е време за разсъдък, време е в действителност да заложим на дипломацията. Видяхме, че единствено с стопански и с военни средства не може да бъде реализиран мир ".

Папа Франциск е отправил доброжелание към българите:

" Папа Франциск постоянно се е отнасял с най-топли усеща към България и към нашия народ. И през днешния ден той ни пожела доста здраве, мир и благополучие, пожела повече деца да имаме -  на фона на всеобщото застаряване в цяла Европа. И също по този начин изрази благопожелание да се грижим повече и за възрастните хора ". 

Президентът е подарил на папа Франциск истинска икона на Светите братя Кирил и Методий от втората половина на XIX век, дело на зографи от Софийската иконописна школа.

Българската делегация посети и базиликата " Сан Клементе " в Рим. Западно и Средноевропейският митрополит Антоний отслужи Божествена света литургия в централния олтар на храма, където се пази парченце от мощите на свети Кирил Философ и където светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на български език, откакто папа Адриан Втори благославя писмеността и книгите.

В базиликата " Сан Клементе " се намира гробът на Свети Кирил, споделя отец Иван:  " Само ние българите, това е наша и зключително привилегия, може да правим свещенодействие и цялостна Света литургия  върху централния олтар на всички места, където са служили светите братя ". В двора на базиликата прозвуча и български фолклор:

" Усещането е необикновено, това е съвършенство " ; " И сме щастливи, че сме тук на този ден " ; " За нас е прекарване, прочувствено " ;

" 24 май - това е нашата писменост, нашето слово, нашето минало, нашето бъдеще, нашата душа, нашето сърце, нашата горделивост ", споделиха българи, които бяха в храма. Българската делегация посети и базиликата " Санта Мария Маджоре ", където през IX век папа Адриан Втори благославя писмеността на светите братя Кирил и Методий. 

Новият президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова също беше призната през днешния ден от папата. Нейните визити в базиликата " Сан Клементе " и в " Санта Мария Маджоре " обаче са планувани за на следващия ден. Натоварените графици на президента Радев и президентката Силяновска-Давкова са повода те да не се срещнат в Рим:
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР