Все още има възможност работодателите да получат финансова подкрепа от

...
Все още има възможност работодателите да получат финансова подкрепа от
Коментари Харесай

Как работодатели да получат пари от държавата за обучение на кадри

Все още има опция работодателите да получат финансова поддръжка от Агенция по заетостта, с цел да си обезпечат фрагменти с нужната професионална подготовка. В бюрата по труда има свободни средства за финансиране от държавния бюджет на образования, в това число професионално, дуално или за основни компетентности на близо 860 безработни и заети лица, които ще бъдат обезпечени по декларирани от бизнеса образования.
 
Така Агенцията по заетостта продължава да дава тласъци на работодателите, които спомагат на безработни лица да придобият професионална подготовка, нужна за работа при тях. Възможности за финансова поддръжка има и за бизнеса, организиращ образования на заетия си личен състав за придобиване на нови основни компетентности.
 
Едната опция е по реда на член 63 от Закона за поощряване на заетостта /ЗНЗ/. Чрез нея работодателите могат да заявят съответно професионално образование, което претендентите за работа да преминат, преди да бъдат назначени за най-малко 6-месечен интервал на съответните работни места. Обучението на безработните лица се финансира 100% от държавния бюджет, като за интервала на образованието курсистите всекидневно получават стипендия, а живеещите отвън обитаемото място за осъществяване на образованието – средства за междуселищен превоз.
 
Другата опция е ориентирана към микро-, дребни и междинни предприятия, които желаят да обучат наетия си личен състав на нови умения и компетентности. За тях страната дава половината от нужните за образованията средства.
 
И при двете форми работодателят самичък избира учаща организация. Заедно с нея взаимно образуват образователния график,  организират асортимент на безработните лица, които да бъдат подготвени и след това назначени на работа, както и дефинират най-подходящата обучителна стратегия за придобиване на нови компетентности от работещите в микро-, дребни и междинни предприятия.
 
Само през предходните няколко месеца 354 заети лица към този момент са придобили нови компетентности, а 52 безработни са се присъединили в професионално образование за започване на работа по добитата компетентност.

Над 3800 безработни с увреждания са почнали работа през 2022г.

Втората форма за поощряване квалифицирането на безработни лица е към този момент известното „ дуално образование ”. Чрез нея Агенцията по заетостта осъществя още един тип поддръжка за придобиването на професионални познания и на практика умения от страна на безработните лица. Дуалната система на образование е професионално образование, което се реализира редом – в действителна работна среда под управлението на ментор и в учаща институция от системата на професионалното обучение и образование.
 istock istock
Така Агенцията по заетостта подтиква работодателите да обезпечат образование посредством работа, като изплаща ежемесечно средства за главно трудово заплащане за всяко наето безработно лице и неговия ментор. Финансовата поддръжка се дава за времето на образованието, само че за не повече от 18 месеца. Освен това, за всяко лице се поемат разноските на учащата институция, която организира образованието по придобиваната специалност. Понастоящем 125 безработни лица са включени в тази форма за редом придобиване на професионални познания и процедура, съчетавайки работа и образование.
 
Средствата, за които работодателите могат да аплайват и да получат финансови преференции за инициирани от тях образования, се афишират в уеб страницата на Агенцията по заетостта, в графа „ Обяви за финансиране по райони “.
 
Работодателите могат да получат подробна информация от всяко бюро по труда, както и да се осведомят от уеб страницата на Агенция по заетостта.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР