Все още има неясноти по отношение на дигитализацията в извънболничната

...
Все още има неясноти по отношение на дигитализацията в извънболничната
Коментари Харесай

Д-р Брънзалов: БЛС ще реагират много остро, ако се допусне хибриден обмен на документи

Все още има неясноти във връзка с дигитализацията в извънболничната здравна помощ. Това сподели пред NOVA NEWS доктор Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС. От през днешния ден всички документи в първичната помощ, като се изключи талона за хоспитализация и надлежно амбулаторния лист, съществуват единствено в електронен вид.

„ Колегите са уплашени, тъй като това е ново начало. БЛС от самото начало е бил „ за “ дигитализацията на опазването на здравето, с цел да се понижи административната тежест. Това е една стъпка, която ще добави електронното здравно досие и когато пациентът отиде при експерт, лекарят ще има достъп до цялото му досие и няма да се постанова да чете досието с хартиени документи, която пациентът е донесъл със себе си “, изясни той.

Д-р Брънзалов обаче акцентира, че Наредбата за НЗИС още не е обнародвана и от БЛС са безапелационни, че ще реагират доста остро при положение, че се допусне някакъв тип хибриден продан на документи. „ Когато един документ е електронен, няма да има книжен. Надявам се, че този развой ще протече доста бързо “, сподели той.

Според него електронните посоки се трансформират с стартирането на повече от 6 индикатора, както и повече благоприятни условия пациентите да бъдат изследвани. „ Електронният ваучър за хоспитализация ще е реалност след към 2 месеца. Това е методът в лекарските кабинети да няма повече тонове хартия, които да би трябвало да се съхраняват 5 години “, добави доктор Брънзалов.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР