Все някой някога ви е уплашвал до такава степен, че

...
Все някой някога ви е уплашвал до такава степен, че
Коментари Харесай

Могат ли да ви уплашат до смърт?

Все някой в миналото ви е уплашвал дотам, че пулсът ви да се форсира, ръцете ви да се изпотят и/или дишането ви да се учести. Уплахата се отразява на цялото тяло. Понякога даже може да се окаже рискова. Но може ли да докара до гибел, питат obekti.bg и ASAP Science?
Според науката днешните най-разпространени страхове произлизат от тези неща, които най-често са убивали нашите предшественици. Фобии от животни, като арахнофобията, уплахи от естествената среда, като да вземем за пример от височини, ситуационни уплахи като клаустрофобията и уплахи, свързани с пострадвания и кръв (например боязън от инжекции) са най-разпространените през днешния ден. Това значително не е лишено от смисъл, защото в границите на нашата еволюция са представлявали сравнителна опасност. В резултат на това гените, които ни приготвят да ги отбягваме инстинктивно, стават по-често срещани. Ако имате някоя от тези уплахи, най-вероятно сте ги наследили от родителите си.

Разбира се, ежедневния опит също спомага за оформянето на вашите страхове. В края на краищата не самата опасност, а визията ви за нея дефинира количеството боязън, което ще изпитате.
А може ли уплахата да ви убие. Накратко – да.

Разбира се, това зависи значително от здравословното положение на сърцето ви. Когато ви уплашат, у вас се задейства реакцията „ пердах или бягство “. Освобождава се адреналин, а сърцето стартира да изпомпва повече кръв и О2 към мускулите. В резултат на това ставате краткотрайно по-силни и по-бързи. Нещо в действителност ужасно обаче може да пренатовари тялото ви и сърцето да не успее да смогне с спомагателната работа. Съответно – не е изключено да бъдат нанесени вреди върху тъканите на сърцето, а самото то – да спре да бие.

Стотици спортисти са изпитвали съдбовния прилив на адреналин в резултат на симулирани закани по време на напрегнати надпревари. Дори и като фенове на сходни събития не сте презастраховани. Изследванията демонстрират, че броят на инсултите по време на футболни срещи от Световни шампионати е съвсем двойно по-висок в тези страни, чийто тимове са били отстранени.

Какво можете да извършите? Дали е по-безопасно да си стоите у дома по през целия ден и да отбягвате тези страхове? Истината е, че въпреки и учените да не знаят кой е най-податлив в сходни обстановки, знаем сигурно, че случаите при хора със здрави сърца са сведени до най-малко.

Също по този начин не би било неприятно да се опитате да разсъждавате по-различно за своите страхове. Като нещо не чак толкоз стряскащо. Това ще понижи количеството на адреналин, който се освобождава в тялото ви, когато се изправите против тях.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР