Временното правителство на Гълъб Донев у нас скочи в защита

...
Временното правителство на Гълъб Донев у нас скочи в защита
Коментари Харесай

Временният кабинет също скочи срещу вноса на зърно от Украйна

Временното държавно управление на Гълъб Донев у нас скочи в отбрана на зърнения монопол и по особено против вноса на зърно и най-много слънчоглед от Украйна. Това излиза наяве от настояването на България към Европейската комисия (ЕК) да приложи изключителни ограничения поради разстройствата на зърнения пазар. Позицията на страната ни беше показана от заместник-министъра на земеделието Георги Събев на неофициално съвещание на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство, което се организира в интервала 14-16 септември 2022 година в Прага. Стъпката на служебния кабинет пристигна съвсем незабавно след митингите в сряда на едрите фермери, издигнали същите претенции.

„ Смущенията на пазара на слънчоглед, будят безпокойствие в страната ни. След краткотрайното либерализиране на търговията, според Споразумението за асоцииране сред Европейски Съюз и Украйна, доникъде на август има импортирани над 650 000 тона маслодаен слънчоглед с генезис Украйна. Това количество се приближава до нивата на импорт за целия интервал на предходните две пазарни години. По тази причина българските аграрни стопани са сложени пред съществени провокации като затруднена реализация на творби в нашата страна слънчоглед, лимитирани хранилища за предпазване на зърното и съответните разноски, ценови напън “, означи българският поземлен заместник-министър.

След показаната българска позиция, еврокомисарят Януш Войчеховски, благодари за предоставената информация и съобщи, че се чака обстановката да се възстановява, след отварянето на преработвателната промишленост в Украйна. „ Вашето искане ще бъде прегледано и оценено “, посочи още комисарят по земеделие и развиване на селските региони на Европейска комисия.

Събев съобщи още в границите на съвещанието, че брутната продукция в отглеждане на животни в България се свива в дълготраен интервал в целия подотрасъл, а добавената стойност непрекъснато пада. Той обаче е пропуснал да напомни една от аргументите за упадъка на отглеждането на животни, а точно многогодишното занемаряване на бранша отпущането на доста по-ниски дотации, в сравнение с са получавали огромните зърнопроизводители.

В обществените медии обаче доста се разясняват последните им митинги. Пчелар апострофира във Facebook по какъв начин същите тези зърнари са ликвидирали бизнеса на доста хора, като са им изтровили пчелите с химикали, само че в този момент са загрижени да няма във вноса от Украйна пестициди. Друг консуматор от същата обществена мрежа твърди, че в станалата жертва на съветската експанзия страна се създава качествената пшеница и слънчоглед. Трети пък показват удивление от обстоятелството, че би трябвало да се стопира евтиният импорт, който дава най-малко дребен късмет цените на олиото да вземем за пример да се намалят.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР