Временните мерки за ограничаване на вноса на зърна и маслодайни

...
Временните мерки за ограничаване на вноса на зърна и маслодайни
Коментари Харесай

Маслопреработващата индустрия: Забраната за внос на маслодайни култури ще доведе до фалит на фирми у нас

Временните ограничения за ограничение на вноса на зърна и маслодайни култури от Украйна ще доведат до банкрут на преработвателни компании в България.

Това е мнението на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България. „ Предвид наложените тази седмица от държавното управление на България ограничавания за импорт на слънчоглед от Украйна и обсъжданите с Европейска комисия на циклични превантивни ограничения в границите на Европейски Съюз, опасенията ни са че без национална позиция във връзка с всички наранени браншове от стопанската система може да се реализиран нежелани и мощно отрицателни последици за нашия бранш “, съобщи Яни Янев, ръководител на Сдружението. 

Преработвателната промишленост не може да обезпечи нужния слънчоглед единствено от българския пазар и идващите от това стопански последици са понижаване на генерирания Брутният вътрешен продукт от бранша, затваряне на предприятия, работа на понижен потенциал, понижаване на наетия личен състав и други При използване на тези ограничаващи ограничения за по-дълъг интервал сме изложени на сериозен риск от прекъсване на производството и несъблюдение на търговски контракти, заради липса на суровина и неспособност за обмисляне в общоприетия за промишлеността 3-месечен интервал за обезпечаване на продукция, изясни Янев. Според него, обстановката ще докара и до продължителен дефицит на слънчогледово олио за вътрешното ползване, в резултат на невъзможността на производителите да работят при дефицит на слънчоглед и, надлежно – повишаване на цените за крайните консуматори, както и до нов растеж на инфлацията.

Забраната за импорт на слънчоглед ще пренасочи украинския слънчоглед към западноевропейските страни и България ще загуби обичайни експортни пазари там, а производството на българските преработватели ще отиде в трети страни, които са ценово най-чувствителни.

С цел отбрана на промишлеността и отбягване на тези извънредно нежелани последици, считаме че въведените ограничавания са неприемливи. Предлагаме в границите на позволеното директно прекосяване на слънчоглед за експорт да се позволява и преправка при цялостна отговорност, отчетност и настоящ надзор на преработвателните предприятия за експорт на 100% от създадените с украински слънчоглед артикули.

Сдружението и неговите членове са подготвени за неотложно присъединяване в работна група с представители на държавната администрация за разработване на правила за това, които да влязат в позицията на страната при договарянията с Европейска комисия за самостоятелните превантивни ограничения годни за България.

Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България е една от първите учредени браншови организации в страната и е единствената национално представителна организация на преработвателите в бранша. В сектора оперират над 100 дребни, междинни и огромни преработвателни предприятия, с над 10 000 души личен състав, и доходи за 2022 година от над 7 милиарда лв.. Фирмите са вложили стотици милиони левове в преработвателния потенциал на страната и в резултат на това България в този момент е най-големият експортьор на слънчогледово олио, шрот и белен слънчоглед в Европейски Съюз. 

Предвид на станалото към този момент незадоволително вътрешно произвеждане на слънчоглед, за огромна част от тази преправка се разчита на външен импорт, който в последните две години е от Украйна и други страни. Също по този начин, следва да се означи, че вътрешното произвеждане на слънчогледови модифицирани артикули осем пъти надвишава вътрешното ползване, тъй че този преработвателен отрасъл е мощно експортно насочен и един от най-големите и надеждни генератори на Брутният вътрешен продукт и данъчни доходи за България. Дейността на преработвателите от промишлеността е с обичайни пазари за експорт на сурови слънчогледови масла в Индия, Южна Африка и др.; за експорт на слънчогледов шрот – в Китай, Израел, Мароко и др.; а за износна белен слънчоглед – в Съединени американски щати, Австралия, Нова Зеландия, Англия и други

Заради краткотрайните ограничения за ограничение на вноса на зърна и маслодайни култури от Украйна, част от тези пазари могат да бъдат изгубени от България, се споделя още в позицията на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР