Време е за национална мобилизация и всеобщо ваксиниране. Това каза

...
Време е за национална мобилизация и всеобщо ваксиниране. Това каза
Коментари Харесай

Без нови мерки, но с призив за национална мобилизация излезе здравният министър

Време е за национална готовност и всеобщо имунизиране. Това сподели министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров на конференция в министерството.

Това стана след среща на Кацаров с представители на съсловните организации: Български лекарски съюз, Български зъболекарски съюз, Български фармацевтичен съюз и Българска асоциация на експертите по здравни грижи, както и представители на национално представителните пациентски организации – Българската асоциация за протекция на пациентите, Национална пациентска организация и Сдружение за развиване на българското опазване на здравето.

Припомняме, че за 1 ноември страната ни сложи черен връх - от болестта в страната. 

" Може да сме имали разлики и да сме се карали, само че във връзка с нямаме разлики. Ситуацията е сериозна, всички сме изправени пред една голяма опасност , по тази причина е нужно общо обръщение. Искаме да отправим апел за единодушие и национална готовност ", безапелационен беше министърът..

Милка Василева , представителят на медицинските сестри, съобщи, че 45% от медицинските сестри са ваксинирани, само че те са малко. " Недостигът към този момент е над 35 хиляди, възрастните се пенсионираха. Затова насочваме апел: " Пазете се, с цел да пазите и нас. Здравната система би трябвало да оцелее и да продължи да съществува. Ваксинирайте се ", прикани   тя. 

" Над 40% лекари по дентална медицина са имунизирани - това е положително, само че не е доста положително. Загубихме доста светли персони без време с помощта на неверните послания, давани и от наши сътрудници. Това не би трябвало да продължава. Ние би трябвало да докоснем душата на индивида, с цел да убедим всеки в правотата на предпазването на индивида ", добави и доктор Николай Шарков , ръководител на Българския зъболекарски съюз.

Страхът се бори със познание

" Страхът се бори със познание. Това познание би трябвало да се дава по наличен и понятен метод, за което смятам, че от време на време сме длъжници. Тук не виждам една доста значима институция - Изпълнителна организация по медикаментите, тя би трябвало да влезе в ролята си за тази позакъсняла просветителна акция ", разяснява шефът на фармацевтичния съюз проф. Асена Сербезова . По думите й единствено апелът към този момент няма да свърши работа - би трябвало ни проект, който да включи всички медицински класи, с цел да преборим страха. Според нея числата са красноречиви - над 90% от приетите в болница не са имунизирани.


 Прогноза: България може да надмине най-черните си години по смъртност Прогноза: България може да надмине най-черните си години по смъртност
България може да надмине най-черните си години по смъртност. Мрачната прогноза направи математикът Лъчезар Томов. Усложнената обстановка...

Председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров  коментира, че щом 99% от лекарите по света настояват едно нещо и единствено 1-2% настояват противоположното, е редно да се замислим, че болшинството е право. " Трябва да изберем науката пред конспирацията ", безапелационен беше той.

От Националната пациентска организация разясниха, че България се е провалила в битката с ковид. " По-добрият вид е да се признаем една неточност и да се опитаме да я изправим. В тази тежка вълна трябват смели дейности, даже да бъдем ексцентрични - освен фармацевтите да слагат ваксини, само че и да се поучим от опита на страните с 80% имунизирани, където имунизират и немедицински лица ", съобщи доктор Станимир Хасърджиев .

Най-тежката вълна

" Това е най-тежката вълна. Делта разновидността се оказа и доста по-смъртоносен. Следващите две седмици ще бъдат сериозни за здравната система ", сподели в края на събитието здравният министър. Той добави и апел към всички медици и медицински личен състав за имунизация, като съобщи, че се гордее, че е българин и доктор.

По думите му това не е единствено здравна рецесия, това е национално злополучие и здравната система не може да се оправи без присъединяване на жителите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР