Връзки с КТБ, ДПС, община Бургас, кандидат-депутат от ВМРО и

...
Връзки с КТБ, ДПС, община Бургас, кандидат-депутат от ВМРО и
Коментари Харесай

Кои фирми проверява КПКОНПИ при търгове за електробуси във Варна и Стара Загора?

Връзки с КТБ, Движение за права и свободи, община Бургас, кандидат-депутат от Вътрешна македонска революционна организация и Ирена Георгиева, майката на певицата Гери-Николов, се откриват при определените реализатори в двете публични поръчки за нови електробуси във Варна и Стара Загора. За тях Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) на Сотир Цацаров провежда инспекции поради подозрения, че лица на обществени длъжности са съдействали за избора на избрани реализатори.

Търгът във Върна е разгласен от общинското " Градски превоз " и е разграничен на две позиции - за доставката на 60 електробуси и зарядни станции за тях за общо 85 млн. лева Неотдавна шефът на сдружението Злати Златев ненадейно подаде молба за овакантяване в общинския съвет на Варна, като детайлности за аргументите не бяха обявени.

Обществената поръчка в Стара Загора пък е за 33 броя електробуси на стойност 42.4 млн. лева

Финансирането и за двете поръчки идва по оперативна стратегия " Околна среда ", по която през 2019 година
Реклама Любимците на Варна
Общината е оповестила търг за два типа рейсове. За доставката на такива от вида " съчленени " са кандидатсвали общо седем компании, шест от които са отстранени по разнообразни аргументи (не покриват условия, имат пропуски в техническото предложение и др.). На финала е класиран консорциум " Джи ди ей ", който се състои от българската " Авто инженеринг холдинг груп " и китайската " Сямън голдън драгън бус ко ".

Транспортното сдружение на Варна обаче не е сключило контракт с определените реализатори, а през вчерашния ден КПКОНПИ съобщи, че дава случая на прокуратурата. Отстранени от втората позиция са турската " Бозанкая Отомотив макине ималят ве ихраджат А.Ш ", немската " Еурабус гмбх " (класирана на второ място в търга на Стара Загора), полската " Solaris bus & coach ", " Екселор - алфа " и консорциум " Еко превоз Варна " поради неотговарящо на условията техническо предложение.

Собственик и шеф на " Авто инженеринг груп " е Юлиан Димов, а преди този момент във компанията е взел участие и Росен Маринов. Двамата са били и шефове на " Хидроенерджи груп ", само че от тази година въпросната компания се ръководи от Красимир Караиванов, а собствеността е поделена сред " Текрито инвест " и " Като трейдинг ". През 2014 година, когато притежатели и шефове на " Хидроенерджи груп " са били Димов и Маринов, компанията е взела участие в консорицум с гравитиращата към Движение за права и свободи компания " Техно-енерджи " (с шеф Хюсеин Кулов - брат на някогашен народен представител от ДПС) в поръчка на община Бургас за канализацията на Рудник и м.с. Черно море и е спечелила. поради пропадналите пътища в града, показващи криви тръби, деформации и отвори в системата, за които бяха пуснати видеоклипове.

Още по-преди това, през 2009 г, " Авто инженеринг холдинг груп " взе дял в " Терекс Корпорейшън ", което през 2015 година е трансферирано напълно на Любомир Михайлов Капитански. През същата година Капитански става част от съвета на шефовете на Към днешна дата " Велес груп " е в неплатежоспособност.
Реклама
В медиите могат да се открият и изявления за Юлиан Димов, съгласно които той е плащал 100 хиляди лв. месечно в Министерството на защитата и Агенцията по публични поръчки, с цел да може да взе участие безпроблемно в търгове.

За доставката на електробуси вид " соло " пък класирания преди всичко консорциум се състои от компаниите " Еко бранд " и записаната в Израел " Чайна моторс ". Собственик на " Еко бранд " е Ина Маринова Радославова, която на изборите този април е била претендент народен представител на Вътрешна македонска революционна организация. Управител на компанията пък е Георги Иванов Александров, който преди е държал дял във " В.Пауър ", записана в " Манастирски ливади-запад ". В съвета на шефовете ѝ вземат участие Джонатан Ман, Манфред, Ман-Цун Лоон от Съединени американски щати и трима от Китай Сонг Уанг, Пенг Жанг, Зуаний Луо.

До този юли Георги Александров е управлявал и компанията " Апл 1 ", която разполага с над 4.4 млн лева капитал. От 30 септември тя е благосъстоятелност на " АП КАПИТАЛ ", а преди този момент е била на " София грийн проджект ", чийто шеф пък е Бисер Андонов Лазов -

Отстранени от конкуренцията са турската " Бозанкая Отомотив макине ималят ве ихраджат А.Ш ", консорциумът " Голдън драгън бус българия ", както и ". Причината за отстраняването ѝ е " съществуването на съгласуваност с различен участник в процедурата ", явно " Еуропеан аутомитив консорциум Варна ", която е отстранена под същия предтескт. А " Българска автомобилна промишленост " и " Обединение Смарт бус " са отстранени, тъй като не дават отговор на условията и изискванията.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Данъци и обезпечаване 2 Политика 3 Коронавирус 1 Данъци и обезпечаване 2 Политика 3 Политика 1 Данъци и обезпечаване 2 Неща 3 Коронавирус Реклама Къса отдалеченост сред Бургас и Стара Загора
Консорциумът, спечелил поръчката за доставка на 33 електробуса в Стара Загора, се състои на процедура от същите хора, които ръководят.

Избраният реализатор (с който даже има подписан контракт от 20 септември 2021 г.) е консорциум " Ел Бус Трак Енд Коуч България ". Нейни шефове са Ирена Есаян и Юлия Мирчева.

Преди във компанията дял са имали Павлин Бошнаков и Ирена Георгиева, само че и двамата трансферират присъединяване си на Ирена Есаян. Бошнаков прави това на 11 юни 2020 година, месец преди оповестяването на публичната поръчка, а Георгиева - четири дни преди отварянето на ценовите предложения на участниците в поръчката (25 януари 2021 г.).

Ирена Георгиева е майка на певицата Гери-Никол. Тя е шеф и притежател на " Бест Брокърс ", една от компаниите в консорциума, който.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Георгиева взе участие в голям брой компании, като известност закупи с " Финанс груп 2013 ", която изграждаше Ларгото в центъра на София, поради което гръмна абсурда " Ало, Банов " с министърът на културата Боил Банов. " Финанс груп 2013 " е и един от доставчиците на храна за пандизите, като договорът там е за 55 млн. Лева.

От друга страна, Павлин Бошнаков е притежател на " Пожарна сигурност ", която беше другата компания в консорциума с " Бест брокерс ", спечелил поръчката в Бургас.

ѝ в действителност е много характерна - като се изключи че доставя профилирано пожарно съоръжение (лични защитни средства, пожарни коли и оборудването им), оказва долекарска помощ на обектите на " Лукойл Нефтохим Бургас ", която е съществена площадка на завода, и пристанищен терминал " Росенец ".

Общинското сдружение, оповестило процедурата за новите рейсове, е " Тролейбусни и автобусни транспорти " с шеф инж. Георги Станчев. " Няма от какво да се тормозим, тъй като са спазени всички процедури по Закона за публичните поръчки. Отговорихме на поставените въпроси на проверяващите и оказваме цялостно подпомагане. Ще предоставим цялата документи за извършените процедури " - съобщи на конференция кметът на Стара Загора Живко Тодоров във връзка почналата инспекция на Антикорупционната комисия.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Анина Сантова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР