Вратигата (англ. Tansy) е тревисто многогодишно растение, което има разклонено

...
Вратигата (англ. Tansy) е тревисто многогодишно растение, което има разклонено
Коментари Харесай

Вратига

Вратигата (англ. Tansy) е тревисто многогодишно растение, което има разклонено стебло достигащо до 1.5 височина. Расте край реки, сипеи и пътища, както и в тревисти буренливи места до 1200 метра надморска височина. Вратигата се среща в цяла България. Листата на вратигата са с елипсовидна форма и жълт цвят. Има доста на брой дребни цветове, които наподобяват маргаритки и са ситуирани на групи.

Вратигата произлиза от Югоизточна Европа, само че в наши дни може да се откри в цяла Европа, Австралия и Северна Америка. Отделя доста мощен и в същото време изострен мирис. От епохи се употребява в националната медицина, като средство против артрит, главоболие и тресчица. Наименованието на вратигата произлиза от латинската дума „ febrifugia ”, която в дословен превод значи „ намаляващ треската “.

Вратигата печели доста необятна известност във Англия през 80-те, като изключителна опция на познатите стандартни средства против мигрена.

Състав на вратигата

Вратигата сдържа 1% етерично масло, което има присъща миризма, наподобяваща камфор. Oсновна част на етеричното масло са кетонът в-туйон и неговия изомер а-туион. Във вратигата има флавоноиди, алкалоиди, органични субстанции, горчивото вещество танацетин, дъбилни субстанции, витамин С, каротиноиди. Съдържа борнеол, терпени и туйол. В билката са открити смоли и галова киселина.

 Билката Вратига

Събиране и предпазване на вратига

Използваемата част на растението е наземната. Бере се по време на цъфтежа, а точно – юни-септември. Суши се в сушилня до 40 градуса или на сянка. Допустимата мокрота на въздуха, в помещението, в което ще се съхранява братигата е 13%. Ако я съхранявате вярно може да я запазите нарязана за две години, или цяла – за три години. Изсушената вратига има жълт цвят, присъща миризма и сладко-горчив усет.

Ползи от вратигата

Вратигата е доста богата на сесквитерпенови лактони, най-ценният от които е партенолидът. Той защищава мозъчните съдове от стеснения, тъй като отпуска спазмите на другояче гладката мускулатура. Партенолидът защищава и от прекалено срастване на тромбоцитите и потиска освобождението на някои химични съединения.

Както стана ясно, в Обединеното кралство откриват скъпите свойства на растението през 80-те години на предишния век. Тогава при извършено изследване на към 300 пациенти с мигрена се открива, че 70% от тях се почувствали по-добре, откакто изяждали 2-3 пресни листа от вратига всеки ден. Затова вратигата е оповестена за опция на хапчетата против мигрена.

В наши дни лекарите употребяват вратигата с изключение на освен против мощно главоболие, а при артрит и други сходни положения, които са съпроводени със съществени болкови чувства. Вратигата се ползва и за лекуване на псориазис, звук в ушите, астма и разнообразни алергии.

Дрогата от вратига тонизира мускулатурата и ускорява работата на стомашно-чревния трак при запек, язва на дванадесетопръстника или стомаха. Действа противовъзпалително и болкоуспокояващо при болки и газове в червата. Вратигата усилва честотата на сърдечните съкращения, забавя ритъма на сърцето и покачва артериалното налягане.

Етеричното масло от вратига е потребно при болести на жлъчния мехур и черния дроб, тъй като усилва отделянето на злобен сок. То има противоглистно, антисептично и антимикробно деяние, само че бъдете деликатни, тъй като е токсично.

 Цветове на Вратига

Народна медицина с вратига

Народната медицина предлага потреблението на вратига при положения като камъни в бъбреците и пикочния мехур, както и разнообразни други възпалителни процеси. Външно се употребява за бани при ревматизъм и измиване на косата при твърдоглав пърхот, при главоболие, малария, нервни разстройства.

При ревматизъм се накисва 50 г вратига в 1 литър вино и се оставя по този начин за 8 дни. След това 40 мг от отварата се приема след главните хранения. При останалите болести се прави отвара от вратигата. За задачата една супена лъжица от цветовете на билката се заливат с 400 мл вряща вода. Изкисват се за два часа. Полученият извлек се пие три пъти на ден преди хранене, по една чаена чаша.

За лекуване на глисти се смесват цветове от вратига с изсушени цветове на пелин и цвят от лайка. Трите билки би трябвало да бъдат в равни елементи. 8 г от получената примес се залива с 250 мл вряща вода и се изкисват до изстиване. Полученият извлек се прецежда и с него се прави клизма.

Вреди от вратигата

Използвайте билката единствено по наставление на фитотерапевт, тъй като е мощно токсична и може да се стигне до рискови обстановки. Бременните дами и кърмачките не трябва да одобряват вратига, тъй като съществува доста висок риск от аборт или прибързано раждане.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР