"Вратата към бг Алпите" е най-добрата целогодишна дестинация на 2021

...
"Вратата към бг Алпите" е най-добрата целогодишна дестинация на 2021
Коментари Харесай

И зиме, и лете:Добре дошли в Банско!

"Вратата към бг Алпите " е най-хубавата целогодишна дестинация на 2021 година

И зиме, и лете:Добре пристигнали в Банско!

Спорт, неповторима кухня, исторически и естествени забележителности притеглят туристи в градчето под връх Тодорка

Зимният сезон 2021/2022 ще бъде публично открит на 18 декември. Всички курорти у нас се приготвят да посрещнат своите посетители с разнообразни атракции, само че при съблюдаване на строги ограничения за сигурност по отношение на епидемиологичната конюнктура. Един от тях - Банско, е освен измежду най-хубавите ски курорти на Балканите, само че и привлекателна дестинация през цялата година, оповестяват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Банско е магическа симбиоза сред история, обичаи, просвета. Старинната архитектура, достоверният фолклор, съхранените обичаи и традиции, характерната кухня, невероятният комизъм и богатата книжовност, които отличават градчето под връх Тодорка, са самобитен знак на българщината.Община Банско е в най-красивата част от величествената Пирин планина, елементи от Разложката долина, от живописния пролом Момина клисура и Дъбрашкия дял на Родопите.Там туристите имат опция да практикуват разнородни спортове през цялата година - ски алпийски дисциплини, ски тичане, биатлон, сноуборд, ледена пързалка, моторни шейни, АТВ турове, спа туризъм, пешеходни турове, любителски и състезателен лов на риба, интернационален ловджийски туризъм, планинско колоездене, пейнтбол, конна езда, оф роуд преходи, рафтинг и каякинг, скално катерене, излети с каруци и фолклорен пикник и други

История

Сред музеите и изложбите, които можете да посетите до момента в който сте в Банско, са къща музей „ Никола Вапцаров”, къща музей „ Неофит Рилски”, музей „ Велянова къща”, непрекъсната галерия на Банската иконописна школа, Духовно-исторически център „ Св.Паисий Хилендарски”, историко-етнографски комплекс „ Радонова къща”, историко-етнографска експозиция -Добринище.Крепостта от археологически комплекс „ Свети Никола” е била с значимо стратегическо значение за района сред 3-ти и 17-ти век. Днес с изключение на твърдината, можете да разгледате и раннохристиянска базилика с прилежащия към нея некропол.Крепостта „ Ситан кале “ от дълго време се е трансформирала в един от знаците на античната и белязана от достойнство история на града. По стратегическото си значение тя е била една от най-големите и най-важните по течението на река Места от античността до късното средновековие.

Кухня

Оригинална и разнообразна, банската кухня е известна с вкусните си ястия, неповторимите домашно приготвени салами и мезета. Най-характерни са капама, чомлек, катино мезе, бански дъртак, бански суджук и кървавица, които се сервират във всички механи и заведения за хранене на територията на общината. Местната кухня, основаваща се на остарели предписания и домашно създадените артикули са една от най-често посочваните аргументи на туристите да изберат Банско.За да се резервира уникалността на банските гозби и тяхното подготвяне, локални ресторантьори учредиха организация Задруга на банските механджии – „ Уникално Банско”. Всички механи, членуващи в „ Уникално Банско “, показват типичните бански ястия, пречупени през традицията в личните им фамилии.

Фестивали

Наричат Банско „ Фестивалната перла на Балканите”. Един от одобрените към този момент годишни фестивали е Банско Джаз Фестивал. Освен това там се организират Банско филм фест, Банско опера фест, Балетен фестивал, Пирински рок вечери, Културни вечери „ Традиции и изкуство”, Дни на българското кино, Фолклорен фестивал, Лятна оперна вечер навън, Банско бродяга фест, Панаир на занаятите, Седмица на ръчното и обичайно изкуство, Лятна филмомания под звездите, Кулинарен празник „ Уникално Банско”, детски фестивал „ Утринна звезда”, „ Добринишко лято”, интернационален ултра маратон „ Пирин Ултра”, надпревари по планинско тичане и колоездене Пирин Рън, Three mountains hard enduro (състезание по рисково каране на мотори), церемониал на ретро коли и други

Зимна столица на Балканите

Банско е и измежду най-хубавите ски курорти освен в България, само че и на Балканите. Избран е за Зимна столица на Балканите и е осемкратен притежател на наградата на Академията на международните ски награди за най-хубав зимен курорт в България.Ултра модерната ски зона се отличава с необятна гама от ски писти, предлага прелестни условия за ски и чист сняг, дружно с разнообразни авантюристичен зимни занимания и интензивности, като ски алпийски дисциплини, ски тичане, биатлон, сноуборд, нощно каране. За феновете на рисковите зимни спортове е построен Фън–парк. Има съоражения за Халф-пайп и парапланери. През деня или след залеза на слънцето всеки може да се разноски в планината с моторна шейна по особено обособените за това направления, показващи цялата хубост и великолепие на зимен Пирин. В Банско през зимата отваря порти и втората по величина в България ледена пързалка.За да дават съвършени писти през зимния сезон работят 260 оръдия за произвеждане на софтуерен сняг, покриващи към 90 % от територията на ски центъра. Уникален 15 км ски път, подобаващ за приблизително напреднали скиори и сноубордисти, затрупан от машини за сняг и осветлен, свързва най-голямата ски писта с града.Банско провежда по съвършен метод повече от 10 старта за Световната купа по ски алпийски дисциплини и към този момент има построено име като част от фамилията на курортите, които са домакини на кръгове от Световната купа. И през 2021 година Банско за следващ път одобри стартове от Световната купа по ски алпийски дисциплини за мъже и беше хазаин на Световно младежко състезание по алпийски ски.

Национален парк "Пирин " е в ЮНЕСКО

За летните месеци Бъндеришка поляна разполага с развлекателен комплекс, който включва стрелбище, игрище за футбол на дребни малки врати, мини голф, човешки джаги, батути и 400 метрова водна пързалка – най-дългата в Европа.Банско е общината, която включва в границите си най-големи територии от Национален парк „ Пирин”, включително 2 естествени резервата, 1 предпазена околност, 13 исторически места, 11 естествени забележителности, 2 пещери, 3 водопада и 1 многовековно дърво – Байкушевата мура, които впечатляват хиляди туристи всяка година.Национален парк „ Пирин” /40 356 ха/ e най-големият по величина български парк с национално и интернационално значение. Включен е в Списъка на националните паркове и резервати на Организация на обединените нации и в Списъка на обектите на ЮНЕСКО. По програмата на ЮНЕСКО „ Човек и биосфера” паркът е разгласен за биосферен резерват. Релефът на територията на Парка е с ясно емфатичен алпийски темперамент, ваян от природата в течение на милиони години. В границите на общината се издигат 23 планински върха с височина над 2500 м, от които седем са даже над 2800 метра – факт, който недвусмислено демонстрира за какво Банско е прочут като „ Вратата към Българските Алпи”. В Пирин има 176 високопланински езера, известни измежду феновете на природата като кристалните очи на Пирин. Те имат ледников генезис и са ситуирани в алпийския дял на планината, най-привлекателни и посещавани са Окото, Хвойнати езера, Рибното, Попово, Тодорини езера, Василашки и други. Към сегашния миг маркираните пешеходни туристически направления в Национален парк „ Пирин” са над 20 на брой. Всеки от тях е с друга дължина и компликация, като тук-там маршрутите се пресичат и дават благоприятни условия за по-голямо многообразие и обмисляне на преходи.

Добринище

Добринище е балнеолечебен курорт, ситуиран на 6 км източно от Банско, в полите на южен Пирин. Градът, заобиколен от три планини – Рила, Пирин и Родопите, е атрактивен както през зимата, по този начин и през лятото. Развива се като курортно градче с национално значение, има 17 минерални извора с температура от 30 до 43 градуса. В Добринище има ски писти и двуседалков въжен превоз. Ски зоната е с най-висока точка при хижа „ Безбог” – 2240 м и най-ниска при хижа „ Гоце Делчев” - 1412 м. Включва въжен превоз с дължина 3200 м, два ски влека при начална станция, ски дрешник и ски учебно заведение. Има чудесни условия както за начинаещи скиори, по този начин и за напреднали, а също и за сноубордисти.

Хотели

На гостите на Община Банско са разполагаем от 5-звездни хотели с изтънчен интериор, до уютни фамилни хотели и къщи за посетители. Хотелската база разполага с професионално оборудвани конферентни и семинарни зали с друг потенциал, което е добра опция за бизнес туризъм. В курорта се оферират спа и уелнес услуги от висок клас.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР