Връщането на направленията за PCR тестове, издавани от личните лекари,

...
Връщането на направленията за PCR тестове, издавани от личните лекари,
Коментари Харесай

Чакаме нов пик на ковид, връщат ли безплатните PCR тестове

Връщането на направленията за PCR проби, издавани от персоналните лекари, а освен от експерти, както е в този момент, ще ограничи разпространяването на ковид, счита шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова.

" Препоръчително е, тъй като ще облекчи системата и ще хване доста от случаите които не се тестват, а в това време са заболели и заразяват последващи хора ", сподели Христова в изявление за Българска национална телевизия.

Ковид не си е отишъл и няма желание да си отива. България е в състояние на надигаща се вълна, като чакаме много по-голям брой случаи, означи тя.

Съдейки по ситуацията в Западна Европа пикът доближава, когато съвсем 100% от пробите са от новия подвариант на Омикрон - BA.5. Предварителните данни демонстрират, че към края на юни у нас разпространяването е най-малко на 50% и към юли се усилва на над 65 на 100.

" Очаква се в идващите няколко седмици да достигнем пика, което значи че до края на август ще имаме цялостно доминантно разпространяване на подварианта BA.5 ", сподели проф. Христова.

Вирусът протича по-леко за разлика от предходни талази, само че заболеваемостта продължава да е висока.

" Много значима е самостоятелната здравна просвета. Мерките са ясни - самостоятелното схващане може да защищити човек. Носене на маски там, където има всеобщи събирания на закрито, изключително в градския превоз ", акцентира вирусологът.

Как ще бъде прибавен в деяние новият народен проект за справяне с COVID-19 зависи от ситуацията. Има пет огромни зони в страната, за които се следи освен заболеваемостта, само че и заетостта на болничните кревати и по-специално, интензивните.

" Поради по-лекото протичане няма да бъде по този начин натоварена здравната система, тъкмо поради това се чака, че няма да стигнем до тежки равнища на рестрикция ", сподели проф. Христова.

Тя още веднъж акцентира, че най-хубавата отбрана е имунизацията. В момента в страната има задоволително количество иРНК ваксини, като продължаваме да получаваме и нови количества.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР