Връщането на камионите ще повиши емисиите, ще оскъпи превоза и

...
Връщането на камионите ще повиши емисиите, ще оскъпи превоза и
Коментари Харесай

Петър Витанов: Пакет „Мобилност“ трябва да бъде преразгледан след последния доклад на ЕК


Връщането на камионите ще увеличи излъчванията, ще оскъпи транспорта и ще измести източноевропейските компании в други райони, сочи изследването

„ В рамките на целия преговорен развой, като български представители в Европейския парламент, настоявахме да бъде направена оценка на въздействието на наредбите за наложителното връщане на транспортното средство. За страдание болшинството в Европейския парламент не позволи този разбор да бъде направен преди приемането на Пакет „ Мобилност “, защото още тогава беше ясно, че сходни правила ще усилят в допълнение въглеродните излъчвания в превоза “, уверен е евродепутатът Петър Витанов – началник на българските социалисти в Екологичен потенциал и член на Комисията по превоз и туризъм (TRAN).

Според изследването на Европейската комисия наложителното връщане на транспортното средство на всеки 8 седмици може да докара до 2,9 милиона тона спомагателни въглеродни излъчвания през 2023 година, което съставлява нарастване от 4,6% на излъчванията генерирани от интернационалния товарен превоз.

„ Извън отрицателния резултат за околната среда, анализът преглежда и въздействието на наредбите върху вътрешния пазар - дебата, за който всички български представители настоявахме, и който беше отритнат от болшинството в Екологичен потенциал. Анализът сочи, че вследствие на мярката се чака растеж на цените за транспорт на товари, което неизбежно ще се отрази на цените на стоките и услугите за крайните потребители”, споделя още Витанов.

Проучването регистрира и въздействието върху заетостта, а точно упованието за преструктуриране на пазара, т.е. преместването на транспортните компании в друга държава-членка на определяне вследствие на мярката. Според разбора 29% от актуалните водачи на камиони, открити в страните от Източна Европа, евентуално ще бъдат изместени в други райони на Европейски Съюз. „ Именно от този разбор прозира и действителната цел на страните от така наречен „ Пътен алианс “, които осигуриха болшинството за приемането на Пакет „ Мобилност “. Спорните текстове за връщането на камионите и водачите са дискриминационни и непропорционални и ще създадат източноевропейските страни неконкурентноспособни на единния пазар “, безапелационен е евродепутатът.

Според него изследването следва да откри своето отражение в Стратегията за устойчива и умна подвижност. „ Европейската комисия би трябвало да направи ново предложение, с което да анулира противоречивите разпореждания. В интервала на възобновяване на стопанската система след пандемията транспортните компании имат потребност от усъвършенствани благоприятни условия за търговия и еднакъв достъп до общия пазар. Същевременно Европа си слага амбициозната цел за неутрална във връзка с климата стопанска система към 2050 година и сходни разпореждания влизат в цялостно несъгласие с главния приоритет на актуалната европейска комисия – Зелената договорка “, счита Витанов.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР