Враните и гарваните са едни от най-съобразителните птици и притежават

...
Враните и гарваните са едни от най-съобразителните птици и притежават
Коментари Харесай

Умните врани

 гарга

Враните и гарваните са едни от най-съобразителните птици и имат редица качества да виждат значимото във всяка обстановка, извеждайки от нея съответните заключения. Те се смятат за „ изобретателни “ и могат да дефинират казуса и да го решат бързо и дейно, за разлика от множеството други птици, които вършат всичко по метода проба-грешка. 

Ако на враната бъде препоръчана храна от две хранилки и птицата от опит знае, че втората ще бъде отстранена незабавно, то тя безпогрешно ще избере онази, в която червеите са повече даже единствено с един.

И даже в по-сложни опити тя непроменяемо е бъде на висота. След голям брой опити е открито, че тези птици са способни да съпоставят фигури, да дефинират поредност от събития, да образуват рефлекси от 4-5 сигнала, а също и да броят до 8.

У тях е развито взаимното подражателство и обучаването в много комплицирано държание. Орнитолозите считат, че враните са способни да решат обикновени логичен задания и имат прелестна памет за събития и лица.

Доказано е, че враните дълго помнят своите насилници. В Сиатъл орнитолозите провели забавен опит. Те хванали седем врани и просто ги маркирали. На птиците не били породени никакви вреди, те просто претърпели несъмнено стеснение и стрес.

След маркирането пуснали птиците. Всички учени, взели присъединяване в опита, били със страшни кожени маски. Идеята била да се ревизира способни ли са птиците да запомнят и след това да разграничат лицата на нападналите ги хора. Неподготвеният човек, да вземем за пример, не може да различи нито една съответна гарга в стаята.

Враните се справили със задачата. Те запомнили прелестно маските-лица и при благоприятен случай интензивно изразявали недоволството си и нападали хората в маски. Птиците не нападали просто хора в маски, а хората тъкмо във въпросните маски.

Тоест те разграничават лицата ни, могат да дефинират нужния човек в тълпата и даже да привлекат в офанзивата своите събратя. А без маските си учените не представлявали никакъв интерес за птиците. Така че може с убеденост да твърдим, че паметта и наблюдателността измежду враните е развита превъзходно.

Враните чудесно разграничават какво държи в ръката си човек – палка или оръжие. Различават детето от възрастния, мъжа от дамата. Но това не е лимитът им. Те са способни и на ексцентрични действия Да спрат, да се огледат, да преценяват ситуацията. Да си спомнят какво са видели по-рано.

Враните имат вродена дарба да изготвят оръдия на труда, като кукички и сонди, освен това да ги комбинират с разнообразни предмети. Особено поразява конусообразна сонда с острие на края и цяла редица дребни кукички по цялата странична дължина, заострена в противоположната страна и направена за рандеман на храна от труднодостъпни места.

Тези птици чудесно са се научили да употребяват за задачите си антропогенната среда. Например, знаят, че орехите се разрушават най-добре, като се хвърлят върху твърдия асфалт, а още по-добре под гумите на кола. А сортират разбиването на орехи единствено при червен светофар (в места с интензивно движение).

Понякога по този метод враните хвърлят животните под колелата на колите, пресмятайки скоростта на транспортното средство. Понякога поради възмездие, а от време на време за прехранване. Ако враната се заинтересува от кибритена кутия, то може да я отвори с крайници. Ако се добере до бонбон, ще може да го разгърне без да повреди опаковката.

Враните са съобразителни освен при добиването на храна, само че и при измислянето на развлечения. Те се считат за едни от най-игривите и палави птици. Обичат да се закачат с кучетата и котките, да ги дърпат за опашките и да им крякат в ушите.

С наслаждение се спускат надолу по стръмен покрив, седейки върху някой предмет или върху „ петата си точка “, като при нужда стопират с крайници. А в снежните региони обичат да се пързалят по снега или да го бутат от покрива върху минувачите.

С наслаждение се отдават на необикновени игри. Например, някоя гарга излетява нависоко и изпуска някой предмет, друга го подхваща на 20-30 метра от земята и излетява нагоре. За да хвърли и тя играчката, до момента в който първата гарга се втурва надолу, хващайки предмета досами земята и още веднъж отлит нагоре.

Враните, сходно на лебедите, основават една двойка за цялостен живот. Самките придирчиво избират своя фаворит, който би трябвало да бъде задоволително интелигентен, с цел да обезпечи фамилията си. Самците вършат всичко, с цел да привлекат вниманието на женската: мъртви петли, полет със стомаха нагоре и други фигури от висшия пилотаж.

В случай на доближаване на див звяр самците могат да пожертват себе си, с цел да спасят половинката си и птиченцата.

Враните поддържат връзка между тях и езикът им е извънредно развъртян, имат богат „ вербален ресурс “. Те имат особени звуци за ухажване на самката, обръщения към младите, при опасност, обиди, сигнали за паника и бедствия. Понякога няколко птици издават един тон в унисон за повече гръмкост, с цел да съберат своите близки.

Враните се считат за велики имитатори на звуци, те подражават чудесно на гласове на птици и животни. Това се дължи на съвършената гласова система на тези птици, позволяваща им да издават замислените звуци.

Враната може освен да имитира човешката тирада, само че може да подражава на звуци на изстрел от малокалибрена винтовка и даже резачка в миг на стартиране. Младата гарга с лекост може да се опитоми и да се научи да приказва. Тя е доста предана на стопанина си и не отлита от вкъщи.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР