Врачар е един от спокойните квартали в центъра на Белград.

...
Врачар е един от спокойните квартали в центъра на Белград.
Коментари Харесай

След убийствата в Белград: Недостоен медиен спектакъл

Врачар е един от спокойните квартали в центъра на Белград. Но тъкмо той се трансформира в сряда в сцена на кърваво действие, каквото Сърбия до момента не е преживявала: 13-годишен възпитаник умъртви девет души и рани още шест, някои от които тежко. Едно от ранените в главата девойки още е с заплаха за живота. Оттогава спокойствието във Врачар изчезна.

Пред учебното заведение, считано за едно от най-хубавите в сръбската столица, горят десетки свещи, хората са донесли бели лилии и рози. Родителите идват с децата си, учениците се другар на дребни групи и взаимно се утешават – убити са осем техни съученици и един охранител.

„ По-рано някои от тези деца идваха у дома и излизаха със сина ми “, споделя един татко пред Дъждовни води. „ Когато взех сина си от учебно заведение и дойдохме у дома, се разтреперих от напрежение. След това дадох на сина ми успокоително и го оставих да спи. “

Престъплението е било планувано деликатно

Детайлите към закононарушението са в действителност шокиращи: макар че е едвам 13-годишен, причинителят Коста К. явно деликатно е възнамерявал убийствата, демонстрират данните от полицията. Според тях той направил схема на пространствата и лист на тези, които счита да убие. В сряда сутринта пристигнал на учебно заведение с раница, цялостна с оръжие, боеприпаси и коктейли „ Молотов “. А откакто направил убийствата, се обадил на полицията. Следователите намерили на мястото на престъплението 56 гилзи от изстреляните патрони.

Близки на жертвите в БелградСнимка: Andrej Isakovic/AFP/Getty Images

В Сърбия са бушували разнообразни войни, а и хората имат опит с притежаването на оръжие, само че деянията на амок до момента са били извънредно редки. А сходна кървава баня в никакъв случай до момента не се е разигравала в учебно заведение. Междувременно Коста К. бе настанен в психиатрия. По данни от разнообразни източници по време на първия разпит той не посочил никакво неспокойствие.

Какво сподели президентът

Свидетели настояват, че Коста К. е бил мирен и добър възпитаник. Родителите на доста от децата в учебното заведение описват пред сръбските медии, че самият той бил жертва на мобинг, заради което се преместил в различен клас.

Сръбският президент Александър Вучич също разяснява закононарушението, само че отиде прекомерно надалеч, като свика конференция, на която оповести прекомерно персонални елементи от медицинския картон на младия причинител и описа за приходите на неговите родители. Някои медии се въздържаха да разпространят тези елементи.

Изявленията на президента сътвориха усещането, че Коста К. е от заможно семейство, че е въздържан, малко по-различен от другите, доста добър възпитаник, само че без доста другари. Бил упражнявал пукотевица с татко си, чието оръжие употребявал за нападението.

Трагедията като медиен театър

Шефът на белградската полиция Веселин Милич твърди, че на разпита си момчето разказало, че се усеща изолирано, че по време на ваканциите и екскурзиите неговите съученици го изключвали от общуването и точно това го подтикнало да извърши закононарушението.

Пред камерите бяха разпитвани деца и родители на засегнатитеСнимка: Darko Vojinovic/AP/dpa/picture alliance

И до момента в който някои медии се пробваха да спазят етичните граници в информациите по случая, огромна част от сръбската преса надмина себе си – тъкмо в Деня за свободата на медиите. През минути се разпространяваха сведения, изтекли от следствията и от лечебните заведения. Засегнатите родители биваха разпитвани пред камерите по какъв начин се усещат. Трагедията се трансформира в неподобаващ медиен театър.

" Така наречените западни полезности "

В сряда следобяд пред Министерството на образованието пък стоеше Войслав Остоич, който сподели пред Дъждовни води, че е пристигнал да изрази митинг като жител. „ Днешното действие преля чашата. Подобни неща се случват на всички места по света, само че тук ни заливат със наличия, които биха могли да насърчат този тип държание – риалити-шоута с принуждение, цялата тази агитация “, споделя Остоич.

А още в първия си коментар министърът на образованието Бранко Ружич упрекна за действието „ канцерогенното “ въздействие на видеоигрите “ и „ по този начин наречените западни полезности “, без да изясни какво тъкмо има поради.

Кой е отговорен?

В обществените мрежи сега интензивно се разискват претекстовете за убийството и „ отговорните “. Според някои отговорността е на насажданата от държавното управление „ атмосфера на принуждение “, съгласно други – на стратегиите на разнообразни малките екрани или ТикТок, разпространяващи западната поп просвета или възхваляващи военнопрестъпници като Ратко Младич, чийто облик е изрисуван по стените на някои здания в Белград.

Сърбия - постройка с рисунка на Ратко МладичСнимка: ZORANA JEVTIC/REUTERS

„ Трагедията е огромна “, споделя белградският социолог Йово Бакич пред Дъждовни води. „ Хората са изпълнени със тъга и смут, защото всички бихме могли да се окажем в такава обстановка – като жертви или като очевидци. Хората се пробват да си обяснят аргументите, с цел да се успокоят най-малко малко. “

Антизападно настроените хора упрекват Запада, опозицията упреква ръководещите, а някои от родителите – учителите. Президентът Вучич на собствен ред способства за нажежаването на атмосферата. Той предложи долната възрастова граница за търсене на наказателна отговорност да бъде понижена до 12 години. Засега не е ясно дали това ще се случи, само че е несъмнено, че Коста К. няма да бъде изправен пред съда – тъй като е прекомерно млад.

От петък Сърбия ще е в тридневен държавен печал.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР