Впродължение на пет дни в четири области - Донецка, Луганска,

...
Впродължение на пет дни в четири области - Донецка, Луганска,
Коментари Харесай

След референдумите в Украйна: Как реагира светът

Впродължение на пет дни в четири области - Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска, които съставляват към 15% от територията на Украйна, се организираха референдуми за присъединение към Русия.

Властите на следените от Русия региони оповестиха, че за влизане в Русия са дали своят вот от 87 на 100 до 99 от участвалите във вота.

Според окупационната администрация след броене на гласовете за влизане в Русия в самопровъзгласилата се Донецка национална република са дали своят вот 99 %, в Луганската национална република - 98 %. В Запорожието повече от 93 на 100 били декларирали, че желаят да станат част от Русия, а в региона на Херсон - над 87 на 100.

Този избор проправя пътя на президента Владимир Путин към анексирането на четирите области ,

след което той би могъл да показа всеки украински опит да си ги върне като нахлуване против самата Русия. На 21 септември Путин съобщи, че е подготвен да употребява нуклеарно оръжие, с цел да отбрани " териториалната целокупност " на Русия, напомня Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Украйна неведнъж е предупреждавала, че съветското анексиране на спомагателни територии ще унищожи всевъзможен късмет за мирни договаряния.

След оповестяването на резултатите от референдумите последваха реакции от международната общественост:

Европейски Съюз отхвърля противозаконните " референдуми " в Украйна, свикани от Русия, както и подправените резултати. Това написа в Туитър висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

EU denounces holding of illegal “referenda ” and their falsified outcome.

This is another violation of Ukraine’s sovereignty + territorial integrity, amidst systematic abuses of human rights.

We commend the courage of Ukrainians, who continue to oppose & resist Russian invasion.
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF)
Това е следващото посягане против суверенитета и териториалната целокупност на Украйна ,

посред непрекъснати нарушавания на човешките права. Поздравяваме за смелостта украинците, които не престават да устояват на съветското настъпление, добавя Борел.

Канада ще наложи нови наказания на Русия поради " псевдореферендумите "

в четири окупирани области на Украйна, съобщи канадският министър председател Джъстин Трюдо, представен от Ройтерс.

Канада в никакъв случай няма да признае резултатите от референдумите или опита на Русия нелегално да анексира украински територии, означи министър председателят.

" Възнамеряваме да наложим нови наказания против физически и юридически лица, които са съучастници в този най-нов опит

за подкопаване на правилата на държавния суверенитет и които са виновни за продължаващите безсмислени кръвопролития в Украйна ", сподели в изказване Трюдо.

Трюдо съобщи, че Канада поема уговорката дружно с интернационалните сътрудници и съдружници да отхвърлят " нелегитимните гласувания ".

Фалшивите референдуми на Русия в окупираните украински територии няма да трансформират позицията на Берлин ,

съобщи немският канцлер Олаф Шолц пред днешното издание на в. " Нойе оснабрюкер цайтунг ".

" Няма да приемем резултатите от тези подправени референдуми и поддръжката ни за Украйна няма да отслабне ", сподели Шолц, представен от ДПА.

По противоречивата тематика за доставките на оръжие за Украйна Шолц резервира позицията си, че Украйна неотложно ще получи руски танкове

и бойни машини на пехотата в изправно положение от други страни в НАТО, чиито ресурси по-късно последователно ще бъдат попълнени от Германия и други страни със западно съоръжение на правилото на така наречен кръгова замяна.

" Германия поддържа Украйна по най-хубавия вероятен метод

и наред с това прави всичко допустимо да предотврати директен спор сред НАТО и Русия ", акцентира Шолц и означи, че това подхожда и на желанията на болшинството немски жители.

Зеленски сподели, че пред очите на целия свят Русия организира на окупираните от нея територии " прям фарс ", наименуван референдум ,

и " принуждава хората под дулата на автоматите да попълнят някакви хартийки ", едвам има телевизионни фрагменти, съобщи украинската организация УНИАН. Резултатите от тези референдуми са предрешени, съобщи Зеленски и акцентира, че в случай че украински земи бъдат анексирани, няма да има никакви договаряния с съветския президент Владимир Путин.

Украинският водач прикани за спомагателна военна и финансова помощ за Украйна, с цел да може тя да се отбрани ,

а " агресорът да загуби ", както и за " ясни и юридически обвързващи гаранции за групова сигурност " за страната му в отговор на последните опити на Русия да откъсне част от територията ѝ.

" В актуалния свят всяка анексия е закононарушение по едно и също време против всички страни ,

които считат ненарушимостта на личните си граници за жизненоважно ", сподели Зеленски. " Признаването от Русия на тези псевдореферендуми... и следващият опит за анексиране на украинска територия ще значи, че с този президент на Русия няма защо да се приказва ", добави той, имайки поради Путин.

Украинският водач упрекна Русия, че унищожава Организация на обединените нации като главен орган на интернационалното право

и сподели, че тя би трябвало да бъде изключена от всички интернационалните организации, а в случай че такова изключване е затруднено процедурно, присъединяване й в тях да бъде замразено.

Много от членовете на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации осъдиха референдумите  

и подчертаха, че анексираните от Русия територии в никакъв случай няма да бъдат приети.

Посланичката на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Гарфийлд сподели, че в скоро време Съединени американски щати и Албания ще разпространят проекторезолюция, осъждаща " подправените " референдуми

и призоваваща всички страни да не признават никакъв изменен статут на Украйна. В резолюцията ще се упорства и за евакуиране на съветските войски от Украйна. Русия сигурно ще й наложи несъгласие, само че се надяваме да забележим, че останалите членки на съюза са изрично срещу преначертаването на граници, добави тя.

По думите на американската представителка документът ще бъде препоръчан за гласоподаване в края на тази или началото на другата седмица Ако Русия блокира приемането му, Съединени американски щати и Албания ще го внесат в 193-членното Общо заседание на Организация на обединените нации, където към този момент не може да бъде налагано несъгласие. Целта е да се изпрати ясно обръщение на Москва, уточни Томас-Гарфийлд.

Ето по какъв начин реагира и Русия:

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев разяснява резултатите от референдумите, проведени в четирите украински области, които са под съветски надзор.

" Резултатите са явни. Добре пристигнали вкъщи, в Русия! " ,

написа през вчерашния ден той в канала си в Телеграм, заяви ТАСС. 

На заглавната фотография: Леонид Пасечник, сепаратисткият водач на ЛНР, подвига тост, говорейки пред публицисти след референдума в Луганск. 27.09.2022 г.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР