Дъждовете в последните седмици върнаха надеждата, че все пак може

...
Дъждовете в последните седмици върнаха надеждата, че все пак може
Коментари Харесай

Дъждовете връщат надежда на зърнопроизводителите за нормална реколта

Дъждовете в последните седмици върнаха вярата, че въпреки всичко може да имаме естествена годишна продукция. Това сподели в блиц изявление за Българска телеграфна агенция Илия Проданов, ръководител на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

„ Важно е какъв ще бъде климатът през май и началото на юни. Това ще дефинира и добива ". От думите му стана ясно, че " мъчно е да предположим по кое време ще започва жътвата тази година, тъй като в последните 2-3 седмици времето ни изненада, заради топлите месеци март и април. Ако бяхте ме попитали преди 3 седмици щях да ви отговоря, че реколтата ще е с доста невисок рандеман и неприятни упования от всички стопани “.

Проданов уточни, че сега в хамбарите на производителите има място за прибиране на новата годишна продукция.

„ Ситуацията като изкупна цена сега не се е трансформирала доста. Но земеделците прежалиха стопанствата и продадоха насъбраните количества. В момента няма чак толкоз цялостни хранилища. Ще има място къде да се прибере новата годишна продукция. Дано цените да бъдат по-нормални през идната акция и да покрият себестойността на която произвеждаме “, разяснява производителят.

Той изясни, че „ Международната конюнктура е доста динамична не се знае по време на жътвата и по-късно какви ще са обстановките и в Черноморския район и опцията за мореплаване. Много е мъчно да се дефинира изкупната цена сега. Себестойността на декар е към 230-240 лв. и под това равнище не може да се осъществя продукция. Ако междинния рандеман от декар се движи към 500 кг. Това значи, че себестойността на кг е към 48 стотинки. Дали ще има такава изкупна цена, нямам доверие. Надяваме се на растеж има потребност от най-малко още 20 % повишаване от в този момент “.

От думите му стана ясно, че сега изкупната цена на зърното е 38- 39 стотинки на пристанище. " Във вътрешността на страната да вземем за пример Плевен, Ловеч, Видин е 340-350 лв. за звук ".

Илия Проданов изясни, че „ в края на предходната седмица Държавен фонд " Земеделие " преведе предстоящата сума по така наречен " украинска помощ ". Има известно закъснение за някои от бенефициентите и чакаме в границите на тази седмица всички да си получат парите. Става въпрос за изчистване на механически елементи, само че парите са обезпечени “.

И напомни, че през февруари имаше митинги от сектора. „ Сериозна борба беше и по време на митингите и по-късно. И политическата конюнктура способства за това положение сега. Обнадеждаващото за производителите е, че въпреки всичко си получиха парите “.

Председателят на УС на НАЗ съобщи, че „ Вторият транш от помощта беше легализиран с удължаването на украинската рамка и от страна на Европейски Съюз. Предстоят диалози с министрите на земеделието и финансите от къде могат да бъдат обезпечени и средствата за втория транш “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР