Войната започва у дома, там трябва и да свърши. Та

...
Войната започва у дома, там трябва и да свърши. Та
Коментари Харесай

Руските жени, които не се страхуват от Путин

" Войната стартира вкъщи, там би трябвало и да свърши. Та нали се храни от насилието вътре в нашето общество. Затова феминизмът е неотделима част от съпротивата против войната ", споделят активистките от съветското придвижване " Феминистка антивоенна опозиция " (ФАС).

Тази организация е един от дребното гласове на митинга в Русия. Възниква от чувството за изтощение и от желанието да се направи нещо, споделя пред Дъждовни води Екатерина - една от активистките на придвижването, която в този момент живее в Германия. Още на идващия ден след нахлуването на съветската войска в Украйна на 24 февруари 2022-а година ФАС разгласяват манифест, в който подлагат на критика освен войната, само че и патриархата, авторитаризма и милитаризма. Следват протестни акции - кръстове в дворовете в памет на починалите в Мариупол, антивоенни стикери или подмяна на табелките с цените в магазините с броя на жертвите. За мнозина обаче това е прекомерно рисково, защото в Русия за всяка рецензия на войната може да се получи дългогодишна присъда.

" Дори един да не отиде на война, това е прелестно "

Днес ФАС работи зад граница и в конспиративност в Русия, във всички огромни градове. Няма единна конструкция - придвижването е проведено хоризонтално за отбрана от гонене. А митингът става все по-внимателен. Така да вземем за пример, активистките печатат и популяризират вестник за дами, в който сред рецептите има рекомендации по какъв начин да се избегне мобилизацията. " Да избегнеш мобилизацията - човек да не отиде на война, съгласно мен е прелестно ", споделя друга активистка от придвижването, Олга.

" Това, което става ясно, е единствено върхът на айсберга - по-голямата част от активността на придвижването не се анонсира на никое място, за нея не се приказва, за нея знаят единствено участниците, които са директно забъркани ", изяснява Олга. Тя добавя, че може да става дума за юридическа или психическа помощ, а опълчването на войната назовава " маратон ".

" Докато Путин и този режим съществуват в Русия - мир няма да има ", безапелационни са активистките. Те се афишират за " обективен мир, без окупирани територии, без иго и мъчения, затвор и употреба, без тирания, без премълчаване на насилието във всяка негова демонстрация ".

" Феминистката антивоенна опозиция " от Русия получи тазгодишната Аахенска премия за мир, която активистките пристигнаха да вземат с маски на лицата. Те посветиха премията си на " съветските дами и на ЛГБТИ хората, които са обект на гонене за своите антивоенни дейности, еднаквост и възгледи, както и на арестуваните в лагерите и пандизите ".

Лауреат на премията стана и организацията Human Rights Defenders Fund, която оказва помощ на деятелите в Израел и на палестинските територии.

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР