Войната в Украйна започна. Руската армия атакува военни обекти в

...
Войната в Украйна започна. Руската армия атакува военни обекти в
Коментари Харесай

Проф. Михаил Константинов пред ПИК: НАТО незабавно да се преформатира – за два дни руските танкове безпрепятствено стигнаха до Киев, без да срещнат съпротива. Българската позиция е в състояние на замръзване

Войната в Украйна стартира. Руската войска нападна военни обекти в някогашната руска република и за два дни доближи столицата Киев.

До тази профилирана военна интервенция, както я назовава Владимир Путин, се стигна след голям брой дипломатически договаряния сред Русия и Европа, които се оказаха безрезултатни. Начало на напрежението дадоха силите на НАТО на руско-украинската граница.

Силите на НАТО се оказаха неподготвени. Президентът Зеленски разгласи, че Украйна е оставена сама да се бори против съветската експанзия. И предложи на Путин да седнат да договарят. Европа повтаря едно и също, по какъв начин ще наложи наказания на Русия.

Специализираната съветска интервенция беше последвана след признаването на независимостта на ДНР и ЛНР от Русия. Няколко часа по-късно пред ПИК водачът на Обществената камара в ДНР Александър Кофман разгласи, че " Западът се пробва по всякакъв начин да се отърве от Украйна, тя му е нужна единствено като болно място за Москва " (вижте в " Още по тематиката " ) .
свързани новини75075на 23.02.2022
Разговаряме за обстановката с проф. Михаил Константинов.

Интервю на Албена БОРИСОВА

- Война в Европа. Очаквахте ли това да се случи, проф. Константинов?

- В Украйна се прави най-големият блиц криг(б.а. - светкавична война). Дори през 1939 година Германия направи блицкриг в Полша. Но въпреки всичко 1 месец устояха, преди да капитулират. В Украйна съветската войска стигна до Киев още на втория ден.

Това демонстрира едно - слабостта на НАТО. Ако това е съпротивата против съветската войска, мене напряко ме е боязън за нашата сигурност. Руските танкове вървят по пътищата в Украйна като леки коли, гладко. Войските влязоха без никакъв отпор. Скоро украинската войска ще клекне.

Какво демонстрира всичко това? НАТО би трябвало да си преразгледа методите, по които се води война.

- В една война няма единствено един отговорен, това е остаряла максима?!

- Има безапелационни обстоятелства. Да, Русия е агресор. Но, всяка война има подтекст и причина. Невинни няма.

Грешката на украинците е, че не съблюдаваха Минските съглашения. Ако ги съблюдаваха, нямаше да има война. 9 година те преднамерено не правеха нищо, с цел да пазят мира.

А има и стратегически съображения на Русия. Ако условно казано, съветската войска стигне до Канада и разположи свои бази там, американците ще ги изритат от там. Какво чакаха в този момент, когато стоят на границата с Русия?

- Събитията в Русия не са ли начало на установяването на нов международен ред с участници Съединени американски щати, Русия и Китай?

- Точно по този начин. Абсолютно съм склонен. Вижте какво става в Южнокитайско море. Точно в този момент е моментът Китай да си прибере Тайван. Дай боже без война.

Там е доста по-сериозният проблем. Не е Украйна.

А фундаменталната причина за войните е изчерпването на международните запаси - въздух, вода и земя, както доста пъти съм имал опцията да кажа пред вас.

- Явно е, че тази интервенция в Украйна е с деликатно премислена тактика. Сега виждаме по какъв начин Украйна смъква съветски самолети, пленява съветски бойци. Как си го обяснявате, допустимо ли е Киев да е по-силен военно от Москва?

- Да, тази инвазия в Украйна е брилянтна интервенция. Но, не трябва да се не помни, че Украйна има чудовищна войска от 250 хиляди души. Много по-голяма от армията на Германия, Франция, да вземем за пример. Украйна е с 40-милионно население на 600 хиляди кв. км.

Затова не ме учудва, че смъкват съветски самолети. Но въобще не се оправят, както споделих при започване на диалога ни.

НАТО има 30 страни членки, след които джуджета като Люксембург и Исландия - защо са им тези дребосъци?

В края на Първата международна война България е имала към 900- хилядна войска при 4 млн. души население. Това значи, че всеки втори мъж е бил на фронта.

НАТО би трябвало да се преформатира.

- Кога очаквате Русия да излезе от Украйна?

- Това никой не го знае. Дори самият Путин. Защото той взема решение всичко на място. Защото очакваше по-голяма опозиция.

Не се знае по кое време ще излезе Украйна. След като смъкна държавното управление и си обезпечи марионетен кабинет.

Но, сегашните управници на Украйна би трябвало да бъдат съдени от личния си народ. Че позволиха това с държанието си.

Вижда се, когато една войска е воювала и има опит. Каквато е съветската. А за Европа какво да се каже. Не може да правиш войска от джендъри. Моите почетения към тях. Но в армията нямат място джендърите и дамите, а единствено хетеросекуални мъже.

- Защо светът още веднъж мери с двойни стандарти? Когато НАТО бомбардира суверенна и просперираща Югославия, нямаше никакви обвинявания аз експанзия, нямаше заклеймявания и закани?

- Абсолютно легален въпрос. Тези бомбардировки са известни като войната на семейство Клинтън. А те бяха дива експанзия на НАТО.

В Косово се дадоха 2-3 хиляди жертви. В Донбас от 2014 г починаха 15 хиляди души. Това не е ли геноцид? И то доста по-голям. Никой няма сметки да се употребяват двойни стандарти.

Да не приказваме за обеднения уран в снарядите, които падаха и в България, в това число и в София. Обедненият уран заразява околната среда. България е инфектирана оттогава, доста хора умряха прибързано от рак.

- Съединени американски щати и Европа отхвърлят, най-малко публично, помощ на Украйна. Но пък плашат Русия със наказания. Едва ли те ще уплашат Путин?!

- Путин играе друга игра. Това, което той прави в Украйна, не е за пари. Той е международен водач от доста висока класа, въпреки и изверг, и работи да влезе в историята. Искат да го изкарат някакъв малък апаш. Ако не им пристигна акълът, ще ядат доста пердах.

- Как ще коментирате българската позиция по казуса?

- Не е чак толкоз неприятна. Знаете ли какво прави един организъм, когато го раздруса някаква рискова обстановка? Първата реакция е да замръзне. Преди да стартира да бяга или да се бие. Ние сме замръзнали и се чудим какво да вършим.

- В доста изявленията за нашата медия сте казвали, че единствените международни водачи са Владимир Путин и Си Дзинпин.Още ли сте на същото мнение?

- Разбира се. Те са единствените водачи. Като споделям това, то не значи, че са положителни хора. Макрон се пробва да прави нещо, само че е комичен.

Победителите не ги съдят, само че за премия им дават да напишат историята.

- Някои коментатори предсказват трета международна война?!

- Не, военната конюнктура ще завърши с Украйна. Но, чакам конфликт сред Китай и Съединени американски щати за Тайван.

А, както споделих, Китай тъкмо в този момент ще има късмет да си вземе Тайван. Това ще е забавният конфликт.

- Защо турсият водач Ердоган, който до неотдавна минаваше за другар на Путин, скочи против него поради Украйна?

- Има доста дълбоки аргументи. В Крим живеят към 250 хиляди турци.Той желае надали не автономност за тях там. Просто пази ползите на мюсюлманското население в Крим. Това е повода.

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР