Войната в Украйна ускорява пълната раздяла на гръцките въоръжени сили

...
Войната в Украйна ускорява пълната раздяла на гръцките въоръжени сили
Коментари Харесай

Гърция заменя руските оръжия

Войната в Украйна форсира цялостната разлъка на гръцките въоръжени сили с създадените в Русия оръжейни системи, защото става пределно ясно, че разривът сред Москва и НАТО не е удобен за тяхната поддръжка, написа гръцкият вестник „ Катимерини “.

Именно това е методът, застъпен в неотдавнашното предложение от Вашингтон към Атина за подмяна на всички съветски системи в арсенала на гръцките въоръжени сили със системи, създадени от НАТО.

Предложението се отнася главно за противовъздушни системи, като ракетите С-300 и „ Тор-М1 “. Системи като по-старите противовъздушни системи „ Оса-К “ към този момент са остарели, до момента в който програмата за повтаряем продан на 40 бойни бронирани машини БМП-1 с немски машини „ Мардер “ може да бъде разширена още повече. Предложението на Съединени американски щати ще отвори вратата за директни връзки сред армиите на двете народи и включва финансиране посредством запаси, които сега са налични за Пентагона на Съединени американски щати, като ЧВф (FMF -Чуждестранно военно финансиране).

Предложението на Украйна да получи системите за противовъздушна защита в подмяна на поддръжката им в украинските фабрики беше отхвърлено по две съществени аргументи:

Първо, защото Русия към момента има лицензионно съглашение за краен консуматор, Гърция не може да изнася този промишлен артикул на трета страна без единодушието на Москва, което евентуално няма да бъде обещано поради актуалната обстановка. Нещо повече, не е ясно дали украинската промишленост е в положение да поеме подобен план, до момента в който страната към момента е във война.

Второ, Гърция не може да основава пропуски във военновъздушните си сили, изключително в случай че няма опция за незабавна замяна. Тези причини бяха изцяло разбрани и от американската страна.

Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин похвали отношението на Гърция и обстоятелството, че тя продължи с размяната на БМП-1, като в същото време даде 155 мм снаряди за артилерията на Украйна. Очаква се полемиките сред Атина и Вашингтон по този въпрос да продължат.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР