Войната в Украйна стимулира ЕС да започне изключително активна политика

...
Войната в Украйна стимулира ЕС да започне изключително активна политика
Коментари Харесай

Министър Лорер: Инвестициите в технологии в областта на водорода ще ускорят енергийна ни независимост

Войната в Украйна подтиква Европейски Съюз да стартира извънредно дейна политика за  енергийната самостоятелност на целия континент.

Днес повече от всеки път би трябвало да ускорим прехода към тази цел. Водородът за Европа може да играе основна роля за бъдещата енергийна самостоятелност и за постигането на въглеродна индиферентност. Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер, който откри конгрес на тематика: „ Бъдещето на водорода в България “ в София тех парк.

По думите му е значимо Европа и България да влагат в създаването, взаимно с академията и бизнеса, на технологии, тъй че оптимално бързо да достигнем подготвеност те да бъдат пълноценно заместващо гориво за нашата стопанска система и да диверсифицират енергийните източници.

„ Европа е водеща в света по ограничения в битката с климатичните промени. Крайна цел е освен да имаме по-екологично чист континент, само че и енергийна суверенност, както за Европейски Съюз, по този начин и за България “, съобщи Лорер.

„ Въпросът е по какъв начин Европа намира заместващи самостоятелни енергийни източници. ВЕИ-тата ще бъдат въведени в стопанската система с огромна скорост, а водородът ще ги добавя като една от системите за предпазване на свръхпроизводствена сила “, съобщи още Лорер.

Еврокомисарят по нововъведения, научни проучвания, просвета, обучение и юноша Мария Габриел разяснява, че развиването на мощна атомна стопанска система ще способства за надеждни енергийни системи и енергийна самостоятелност. „ Ето за какво в границите на ресора ми направих предложение в пакета RePоwerEU да бъдат удвоени водородните долини в Европа до 2025г. Предвиждаме в допълнение финансиране за планове за водород на стойност 200 млн. евро по линия на „ Хоризонт Европа “ и в границите на публично-частното партньорство „ Чист водород “. Предложих и нова самодейност по стратегия „ Еразъм+ “ за развиване на нужните умения за водородните специалности. Работим тя да започва още през 2023 година “, сподели още Мария Габриел.

В дискусионната сесия бяха обрисувани вероятностите за иновационни планове в региона на водорода, както и опциите за устойчива промяна от въглеродно интензивна към зелена атомна стопанска система в страната. Зам.-министърът на нововъведенията и растежа Карина Ангелиева показа и опциите от новия програмен интервал, свързани с научни проучвания и нововъведения във водорода.

Участниците във форума разясниха, че вложенията в региона на водородa ще насърчат устойчивия напредък и основаването на работни места и в България.

На събитието участваха също министърът на образованието акад. Николай Денков, Барт Бибуик, изпълнителен шеф на Съвместно дружество „ Горивни кафези и водород “, Ива Петрова, заместник-министър на енергетиката, както и представители на обществения бранш, бизнеса и научните среди.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР