Войната в Украйна ще причини тази година най-големия шок в

...
Войната в Украйна ще причини тази година най-големия шок в
Коментари Харесай

Световната банка: С войната идва непознат от години шок в цените на храните и енергията

Войната в Украйна ще аргументи тази година най-големия потрес в цените на енергийните първични материали от 70-те години на предишния век насам, в тези на питателните ще се означи връх за последните петнайсет.

Такова предизвестие насочи в новата си прогноза за суровините Световната банка, съгласно която ще нарастнат редица артикули - от природен газ до пшеница и памук.

Поскъпването на тези артикули ще се усети мощно по цялата верига на произвеждане и доставки - освен тъй като Русия е основен експортьор на сила, а и тъй като дружно с Украйна е значим източник на редица съществени храни и торове.

Спадът ще стартира да се усеща през 2023 и 2024 година, само че след три години цените още веднъж ще са по-високи, в сравнение с преди войната. Освен това при положение на нескончаем спор упованията в тази прогноза може да бъдат надхвърлени.

Вероятна последица от това повишаване е стагфлация - композиция от слаба икономическа интензивност и възходящ ценови напън.

Какво повишаване се очаква

Цените на силата се чака да се покачат със приблизително 50 на 100. Най-голям ще е растежът в тези на природния газ в Европа, които ще се удвоят. Очаква се следващата година и през 2024 година да има спад, само че и тогава ще останат с 15% по-високи, в сравнение с бяха предходната година.

Междувременно петролният вид брент може да доближи междинна стойност 100 $ за барел - връх от 2013 година насам, с 40% повече по отношение на 2021.

В интервала сред дъното от април 2020 година и март тази година е записано най-голямото 23-месечно покачване на цените на силата от петролната рецесия през 1973 г.

В случая с храните няма да има спад след първичния потрес най-малко в идващите 3 години, откакто съгласно Организация на обединените нации цената им към този момент доближава стойности, рекордни за последните 60:

пшеницата ще нарастне с 42.7%;

ечемикът - с 33.3%;

соята - с 29%;

олиото - с 29.8%;

пилешкото - с 41.8%.

Преди войната Русия и Украйна дружно изнасяха към 28.9% от пшеницата и 60% от слънчогледовите артикули по света. Очаква се покачване на цените на торове (с цели 69%), минерали, дървесина, чай, ориз и други. С пшеницата казусът обаче ще е най-тежък, в това число поради метеорологичните условия в Китай и Северна Америка, които допускат, че реколтата няма да е задоволително добра, с цел да размени съветската и украинската.

Покачването на цените към този момент стартира да има " доста сериозен стопански и филантропичен резултат ", споделя за Би Би Си Питър Нейгъл, съавтор на отчета. Според него " семействата по света усещат рецесията " в разноските си.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР