Войната в Украйна събуди страховете за руски ядрен удар, най-вече

...
Войната в Украйна събуди страховете за руски ядрен удар, най-вече
Коментари Харесай

Изложба в бункер на Будапеща напомня за страховете от ядрена война

Войната в Украйна разсъни страховете за съветски нуклеарен удар, най-много в Централна и Източна Европа. Унгария, която има обща граница с Украйна, не направи доста, с цел да успокои популацията си – нейният лист с нуклеарни убежища не е наличен обществено. Според някои оценки, по-малко от половината от 1.7 милиона поданици на Будапеща биха могли да намерят заслон в към 3300 " животоспасяващи уреди " при положение на война или на промишлена или екологична злополука.

Има едно нуклеарно леговище от епохата на Студената война, което е обществено известно – само че е превърнато в музей. Първоначално е било болница, ситуирана в пещерна система. Лекувала е стотици ранени по време на Втората международна война.
По време на Студената война имаше обща суматоха за допустима нуклеарна офанзива. По целия свят бяха издигнати нуклеарни убежища като това тук. Тази болница е служила като бомбоубежище през Втората международна война, а по-късно е преустроена да бъде нуклеарно леговище.
Лоти Хатика-Варга, маркетинг координатор на музея

От 1958 година по време на Студената война, болничното заведение е била осъвременена, разширена и превърната в бункер, който да се употребява при положение на нуклеарна или химическа офанзива. Бункерът обаче към този момент не е подобаващ за задачата, защото дълбочината му не е задоволителна - едвам 15 метра. Нова галерия в музея, наречена " Сега станах Смъртта, разрушителят на светове ", притегля вниманието и покачва осведомеността за нуклеарната опасност, която към момента съществува от дните на офанзивите против Хирошима и Нагасаки.
Основната цел на тази галерия е хората да схванат, че войната е безсмислена, че цивилните постоянно заплащат същинската й цена. Да схванат, че мирът е толкоз нежен и поддържането на този свят в мир е доста огромна отговорност.
Лоти Хатика-Варга, маркетинг координатор на музея

В сегашната конюнктура единствено втора и трета линия на метрото в Будапеща биха могли да устоят на нуклеарна офанзива. Техните станции и тунели могат да приютят до 220 000 души. Секциите, които са с дълбочина до 40 метра, могат да бъдат херметически изолирани от повърхността. Системата е добре поддържана и функционираща, подготвена за потребление в действителна обстановка.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР