Войната в Украйна отне живота на още един журналист. При

...
Войната в Украйна отне живота на още един журналист. При
Коментари Харесай

Роден в Сараево, загинал край Бахмут - войната в Украйна отне живота на още един журналист

Войната в Украйна лиши живота на още един публицист. При обстрел с ракети " Град ", край Бахмут беше погубен 32-годишният Арман Солдин от Франс прес. Той пътувал с група публицисти и украински бойци, когато попаднали под съветска офанзива. Останалите кореспонденти са невредими. Той е 11-ият специфичен делегат в Украйна, който почина на фронта от началото на войната.

На 32 години. Роден в Сараево, Босна. Убит край Бахмут, Украйна. Загинал на фронта, по време на работа. Животът на Арман Солдин беше къс, само че не и професионалната му биография.

" Арман беше обожаван от сътрудниците си, беше напълно предан на публицистиката ", съобщи Фил Четуинд, шеф на отдела за интернационалните вести на Франс прес.

Започва кариерата си в кореспонденското бюро на Франс прес в Рим, по-късно е нает да работи за екипа на организацията в Лондон. Когато стартира войната, е изпратен още на идващия ден в Украйна като видеокоординатор. От септември е в Киев като началник на екипа, отразяващ войната.



" Арман беше човек, който доста добре осъзнаваше рисковете, само че искаше да покаже цялата история, изключително човешката страна на войната. За това се връщаше непрекъснато на фронта ".

В края на януари журналистът изпраща фрагменти от борбата край Красногоровка. Край Бахмут с сътрудниците си открива измежду руините жена, която на инат на войната основава красива градина. На 5 май фрагменти на Арман от полева болница край Бахмут обикалят света.

" Жестока, старомодна война, която се води в Европа " - написва след следващия ден на сражения журналистът. Често изпраща видеа с бежанци. " Историите им ме трогват ", споделя в изявление Арман.





Самият той е емигрант. Бил е едвам на годинка, когато фамилията му бяга от родината си, когато стартира обсадата на Сараево. В живота Арман бил деятелен, въодушевен и самоуверен. Страстта му бил футболът.

Вчера, към 16 часа, на километри от Бахмут Арман и сътрудниците му попаднали под съветска офанзива. Бил залегнал, когато осколки от ракета лишили живота му. Смъртта на журналиста провокира вълна от съчувствие в целия свят.

От украинското министерство на защитата благодариха на Арман, че е жертвал живота си в името на истината. Говорителят на Кремъл заяви, че са натъжени от гибелта на журналиста и акцентира, че събитията към загиването на Арман Солдин би трябвало да се схванат. Реагира и говорителката на Белия дом - Карин Жан-Пиер:

" Журналистиката е фундаментална за едно свободно общество. Светът е длъжен на Арман и другите 10 публицисти, които изгубиха живота си, до момента в който демонстрират ужасите на съветската инвазия ", написа тя в Туитър.

За последните две седмици това е втората офанзива против публицисти. Италиански кореспондент беше ранен, а украинският му асистент - погубен при съветска засада край Херсон. И двамата са били с бронежилетки с надпис ПРЕСА.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР