Войната в Украйна и инфлацията в България тласнаха цените на

...
Войната в Украйна и инфлацията в България тласнаха цените на
Коментари Харесай

Как войната в Украйна и инфлацията повлияха на цените на имотите?

Войната в Украйна и инфлацията в България тласнаха цените на парцелите внезапно нагоре при започване на 2022 година и това продължи месеци наред, преди на пазара да се виждат индикации за връщане към естествените ценови равнища. Това разяснява Димитър Христов, управител отдел " Инвестиции и ново строителство " в организацията за недвижими парцели. Той взе участие във втори бизнес конгрес в София, отдаден на имотния пазар.

По думите му войната в Украйна е довела до скок на цените на парцелите, само че и до поуката за искащите да влагат в парцели като в сигурен актив - добре да преценяват къде да го създадат и кои ще са парцелите, които в сходна обстановка, биха запазили спестяванията им.

" Видяхме в страната и изключително по морето много парцели, които се продаваха от руснаци, като това докара и до нарастване и на цените на наемите. Стигнахме предпандемичните равнища на претовареност, видяхме много хора, които се върнаха още веднъж в огромните градове, в допълнение в страната се появиха много украински жители, търсещи леговище, бягайки от войната. На първо време те наемаха парцели, а по-късно част от тях взеха решение да купят парцели. В този интервал станахме очевидци и на още едно събитие, което е за покупка на поданство, видяхме съветски и украински жители, които желаят да станат европейци, които взеха решение да създадат инвестиция, с цел да получат българско поданство ", изясни Христов.

Не се чака тази година да има повишаване на цените на жилищните парцели в София, разяснява Христов.

" Ще запазим тези темпове, които сме достигнали, не чакам да се повишават повече цените на парцелите. Стигнахме едно равнище на засищане и считам, че отсега нататък цените ще запазят тези темпове ", добави той.

По думите му водещи за ценовата наклонността тази година ще са лихвените нива и това от кое място ще пристигна новата строителна продукция. От предходната година виждаме строители, които строят и не желаят да продават, тъй като от ден дневно се повишава цената на продукцията им, разяснява специалистът. Той означи, че към този момент се усилва " ножицата " сред упованията на купувачите на недвижими парцели и желанията на продавачите.

В рамките на предходната година в София са осъществени към 34 000 покупко-продажби. По видове структура най-търсени са били тухлените жилища – 62% от покупко-продажбите, 19 на 100 – за панелни здания, 8% – за ЕПК, а по видове парцели – най-търсени са били двустайните и тристайните жилища. 38% от осъществените от компанията покупко-продажби са били за двустайни жилища, а 25% – за тристайни.

През 2021 година междинната цена на осъществена договорка за квадратен метър в София за здания вид ЕПК е била 1352 евро, до момента в който през 2022 година тя към този момент е 1895 евро. При тухлените здания надлежно – 1481 евро на 1926 евро, а при панелните от 1269 евро на 1534 евро. В проценти растежът на цените в столицата е сред 20 и над 30 на 100 съгласно вида строителство. Експертът посочи, че когато се приказва за осъществени покупко-продажби, се регистрират всички парцели, които са на пазара, а освен за ново строителство.

Това, което видяхме предходната година поради огромна инфлация, е, че огромна част купувачите се преориентираха и взеха решение да купуват парцели, които са за довършителни работи и обзаведени, сподели Христов. По думите му това от една страна е вдигнало междинната цена за квадратен метър, само че пък за купувачите икономисва напрежението от това какъв брой ще коства крайната цена на жилището.

Тенденцията за повишение на лихвените проценти не се е отразила на желанието на купувачите. През третото тримесечие на предходната година се регистрира малко повече от 15 % спад на броя покупко-продажби, а през четвъртото тримесечие – спадът към този момент е над 17% по отношение на същия интервал на миналата година.

Срокът на реализация на един парцел през миналата година е бил 29 дни, като всичко зависи от това дали парцелът е на пазарна цена и в търсените региони, разяснява Христов.

По думите му към момента има " апетит " за качествени парцели, които са на добра цена и на положителни местоположения.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР