Войната в Украйна е едно от най-големите трансформационни събития, които

...
Войната в Украйна е едно от най-големите трансформационни събития, които
Коментари Харесай

Какво променя войната в Украйна

Войната в Украйна е едно от най-големите трансформационни събития, които се случват на България от десетилетия насам. Ковид епидемията беше различен исторически миг, само че при нея през цялото време беше ясно, че измененията, въпреки и доста съществени, ще са за стеснен интервал от време. Ефектите от войната в този момент обаче ще са освен доста дълбоки, само че по всичко проличава, че и за дълго време. Дори и спорът да остане на настоящето равнище, което е един от относително позитивните сюжети, измененията в България ще се усетят в доста браншове от стопанската система. Накратко - стартират дълбоки разбърквания.

Няколко текста в този брой на " Капитал " ще оказват помощ за по-добрата ориентировка в новата конюнктура.

За корицата избрахме тематиката за летния туристически сезон. Драматичните събития, каквото е войната в Украйна, нормално концентрират цялото внимание в протичащото се в този момент и по този начин съкратяват доста хоризонта, до който хората виждат и възнамеряват какво да вършат. Летният сезон в България ще стартира в околните седмици и прогнозата за него не е изключително добра. Войната в северната страна на Черно море освен стопира съветските и украинските туристи, само че и плаши западните, които ще предпочетат други дестинации. В ще видите упованията на българските хотелиери. И защото, видяно от горната страна, в бизнеса нищо не се губи, туристите отсам ще отидат на други места.

Малко по-далеч от бойните полета в Украйна светът се разсънва от рестриктивните мерки на коронавирус пандемията и стартира лудо пътешестване.
Реклама
През последните две седмици поради войната в България стартира същинска енергийна гражданска война. Правителството реши да употребява мотива, с цел да спре доставките на газ от Русия и по този начин да понижи енергийната взаимозависимост на страната . Това беше изцяло непредвиден ход. През последните 20 години България се управляваше от партии, които правеха тъкмо противоположното - ускоряваха зависимостта от съветски газ, нефт и нуклеарно гориво. Тази седмица министър председателят Кирил Петков съобщи, че е договорил и покупката на LNG газ от Съединени американски щати на цена, по-ниска от тази на " Газпром ". Това е следващото доказателство, че

Защо това не се е случвало толкоз дълго време си проличава от друга газова тематика в този брой. В нея ще прочететe. Обяснението за високите цени на газа в голяма част от случаите е корупция и подозренията са, че това се е случвало с всички държавни управления, които увеличаваха българската енергийна взаимозависимост от Русия. И защото за Кремъл газът в никакъв случай не е бил единствено търговски въпрос, а е обвързван с налагане на въздействие, скъпият газ съвсем постоянно е бил обвързван с огромни или дребни национални изменничества.

И в случай че скъсването с " Газпром " наподобява елементарно, постигането на петролна самостоятелност ще бъде по-трудно. През последните седмици Европейски Съюз се пробва да реализира консенсус за нови наказания, които да включват и суровината за произвеждане на бензин и дизел. Комбинация от политически и стопански аргументи към този момент вършат това невероятно. Намирането на различни източници на нефт биха оскъпили горивата още повече, това от своя страна би засилило в допълнение инфлацията и надлежно има риск да разклати държавните управления на по-бедните страни като България.

И в случай че на стадия България не може да се откъсне от съветския нефт, това би трябвало да се случи допустимо най-бързо. Може и, само че сигурният извод от нея е, че Русия е, меко казано, обезсърчителен сътрудник.
Реклама
През идващите седмици и месеци ще има и доста други значими заключения и решения, които би трябвало да се вземат. Светът още веднъж се трансформира бързо и " Капитал " е на линия да опише и изясни какво (ще) се случва.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР