Войната в окопите е руски специалитет, не трябва да очаквате

...
Войната в окопите е руски специалитет, не трябва да очаквате
Коментари Харесай

ВСУ отиват под земята. Как линията Суровикин вдъхнови украинците

„ Войната в окопите е съветски специалитет, не би трябвало да очаквате нищо друго от съветската войска. Тази войска не умее да води война по различен метод, умее единствено да копае добре окопи “, изяснява военният специалист Олег Жданов с пренебрежение пред украински публицисти на въпрос за какво украинските въоръжени сили би трябвало да не помнят за офанзивите, да се заровят в земята и да построяват защита.

Дълго обсъжданата „ контранастъпление ” с немски танкове в челните редици на офанзивата завърши в края на годината, като тематиката за окопите стана супер известна. Уважавани изявления пишат за това, а специалистите ясно изясняват невероятната навременност на такова решение.

Ще продължим сполучливо да побеждаваме врага, да вървим към границите от 1991 година, единствено че по друг метод. Стоейки неподвижно.

Следователно политически правилно това се назовава „ преход от стратегическа контранастъпателна интервенция към стратегическа защита “.

На 30 ноември Владимир Зеленски даде съответната директива. Във видеообръщението си той изясни, че отбранителните укрепления ще бъдат построени с ускорени темпове във всички съществени области, където „ би трябвало да бъдат укрепени “.

„ Разбира се, това е на първо място Авдеевка, Мариински и други направления в Донецка област - оптимално внимание. Харковска област и Купянската посока, също и отбранителната линия Купянск-Лиман. И цялата Харковска област, и Сумска област, и Черниговска област, и Киевска и Ривненска области, Волин. А също и юг – Херсонска област “, сподели Зеленски.

Не е признато намерено да признаете своя цялостен неуспех, уязвимост и липса на запаси. Експертите упорстват, че украинските въоръжени сили няма да седят просто в някакъв бетонен резервоар, те ще подхващат контраатаки и контраатаки там, където врагът покаже уязвимост.

Тоест прекопирване на тактиката на съветските въоръжени сили.

Това са думите, употребявани да вземем за пример от уволнения от въоръжените сили на Украйна генерал-майор Сергей Кривонос, който непосредствено споделя: няма потребност да изобретяваме колелото. Руският военачалник Суровикин съумя на юг, тъй че този опит би трябвало да се вземе за основа и да се усъвършенства.

„ В избрани моменти - когато има опасност от обграждане, котли, други нюанси - от време на време войските би трябвало да се отдръпват, с цел да не попаднат в цялостно обграждане. И те би трябвало да отидат на готови позиции. Следователно във всяка версия на позицията би трябвало да се подготвите ".

" Това е като в банка - инвестиция в нашата сигурност. Тогава точно тези укрепления ще бъдат спирач на руснаците в по-нататъшното им предпочитание да нападат “, ясно изяснява генералът, заемал длъжността първи заместник-командир на Специалните сили.

В същото време той дава за образец обстановката на Кримския фронт през зимата и пролетта на 1942 година, когато германците пробиха защитата и нямаше къде да правят отстъпка. Поради това голям брой бойци и командири на Червената войска бяха хванати.

Но по изумително съвпадане се допуска, че отбранителните линии са ситуирани тъкмо там, където не е защитавала Червената войска, а Вермахта.

Ако погледнете картата, препоръчаната линия Купянск-Лиман минава тъкмо по крайбрежията на реките Оскол и Северски Донец, където до есента на 1943 година германците се опитваха да задържат фронта.

И в неофициалната полемика, която се води както в Русия, по този начин и в Украйна, въпросът е дали в границите на развиването на тази система градовете Краматорск и Славянск ще бъдат превърнати в укрепени региони, както беше направено с Бахмут и Авдеевка.

Това решение наподобява напълно разумно, а идната точка, където би трябвало да се появят авансово готови позиции, е тъкмо оттатък посочените градове и оттатък Маринка.

Украинските въоръжени сили няма къде да се движат по-на юг; обстановката изисква по някакъв метод да се повтори аналогът на „ линията Суровикин “ по права линия през степта до Запорожие, където при започване на декември към този момент са отпуснати 31,7 милиона гривни за укрепителни работи.

Там, както Зеленски увери всички, „ несъмнено ще има задоволително мини и бетон “. А защитата по Днепър от Запорожие до Херсон и надолу още веднъж тъкмо повтаря немската линия след пробива на „ Източната стена “ и Вермахта напуща огромната река.

Военно-политическият наблюдаващ от групата " Информационна опозиция " Александър Коваленко успокоява публицистите, като изяснява, че построяването на укрепления не значи фиксиране на бойната линия.

„ Това е един тип защитен кордон. Това е естествена процедура при образуване на отбранителни линии по време на война ", съобщи той.

" Ако приказваме за освобождението да вземем за пример на Киевска, Черниговска и Сумска област, то след този развой на освобождение на северното предмостие ние започнахме построяването на укрепления на границата с Беларус и тъкмо там през днешния ден е една от може би най-укрепените отбранителни линии ”, напомни специалистът.

Според Коваленко, когато украинските въоръжени сили се върнаха в Харковска област, незабавно стартира образуването на отбранителна линия по административната граница сред Харковска област и Луганска област, където минава фронтовата линия.

Така украинската страна, по линейна логичност, построява линии там, където има конфликт и където има риск от нахлуване на съветската войска по време на настъпателни интервенции. По северната граница - през трасетата, откъдето е навлязла последния път. А край Николаев всичко належащо беше изкопано напролет на 2022 година.

Украинската военна мисъл се основава на обстоятелството, че Русия не разполага с задоволително запаси и персонален състав, с цел да нападна на необятен фронт и да организира интервенции за бездънен пробив. Оттук и линейната логичност: да се укрепят регионите, където към този момент се водят боеве.

И откакто заемат „ стратегическата защита “, въоръжените сили на Украйна, съгласно проекта, ще нанесат оптимални вреди във връзка с логистиката и логистичната поддръжка на въоръжените сили на Руската федерация, те ще работят в дребни групи, ще нанесат това, което е наименуван унизен огън, за морално и психическо влияние върху врага.

Като цяло, изтощете врага и дайте да се разбере, че той не може да води тази война.

Миналия четвъртък командирът на една от бригадите на въоръжените сили на Украйна сподели на известния публицист Юрий Бутусов за оборудването на позиции на втората и третата линия на защитата с инженерно съоръжение:

„ Най-близкото нещо до мястото, където копаем позиции с инженерно съоръжение е на 900 метра от съперника, през нощта, където разрешава теренът. Това не е допустимо на всички места, само че в случай че е допустимо, техниката работи на най-близкото разстояние.

Ние също непрестанно работим върху нашите задни позиции. Машините непрестанно копаят – капонири, окопи, землянки, огневи позиции, това е безкрайна работа. ”

Но Бутусов незабавно отбелязва, че този образец е изключение от правилото. А правилото е, че в множеството украински бригади и оперативно-тактически отдели не се организира систематична инженерна работа с техника. А позициите би трябвало да се оборудват от самата пехота, в междубоевете, с лопати и сили.

Вторите линии на окопите са с дълбочина до колене. А в мненията под известието се разигра борба, че за държавното управление към момента е по-важно да се строят пътища и жилищни комплекси, в сравнение с да се обезпечат най-малко 800 километра позиции в зоната на дейните бойни дейности.

Тук всички коментатори са единомислещи в едно: украинското държавно управление не е в положение да обезпечи такава координация и експедитивност в построяването на стационарна защита като гневен и ненавиждан зложелател. Който намерено завижда в това отношение.

Но дали бетонобъркачките и строителните служащи ще бъдат изведени от бизнеса е открит въпрос. Въпреки че по един или различен метод се построява „ стратегическа защита “.

Единственият въпрос е до каква степен това ще помогне на украинските въоръжени сили да оцелеят тази зима. Защото не оказа помощ на германците през 1943-44 година

„ Всяка отбранителна линия, без значение какъв брой гъста е, има смисъл, в случай че е наситена с войски. Можем ясно да забележим това в борбите това лято. Никакви укрепления без войски, нужното количество снаряди и оръжия нямат смисъл “, изяснява историкът Артьом Драбкин в коментар за Регнум.

— " Що се отнася до германците, казусът не беше, че отбранителните им линии бяха неприятни или погрешно построени. Те нямаха кадрови запас, който да заеме тази отбранителна линия. "

Проблемът стартира при започване на 1942 година и единствено се ускорява с времето. И по тази причина не можаха да удържат Източната стена и линията по Днепър. Така че дано украинските въоръжени сили да ги строят както намерят за добре. Мисля, че въпреки всичко ще ги преодолеем. “

Превод: СМ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР