Войната похлупи всичко. За първи път в петата френска република

...
Войната похлупи всичко. За първи път в петата френска република
Коментари Харесай

Тони Николов: Макрон държи асата в ръцете си преди президентския вот

" Войната похлупи всичко. За първи път в петата френска република няма избирателен спор в навечерието на президентските избори . Кандидатът за втори мандат Еманюел Макрон държи асата в ръцете си ". 

Това разяснява пред БНР философът и публицист Тони Николов, основен редактор на портал " Култура ". 

По думите му по време на настоящия мандат  пътят на Макрон е бил спорен

" Той показа, че не е могъл да направи промяната в институциите, които е желал. Случи му се вълна от всеобщи недоволства, " жълтите жилетки " бяха едно от тях. Епидемията опустоши ненапълно страната, само че тя не вдигаше рейтинга му.  Войната за френското общество нормално сплотява хората зад тила на главнокомандващия . Макрон усеща там възможностите си ". 

Журналистът цитира социологически данни от последната седмица, съгласно които  Макрон води с към 30%, след него с към 15% е Марин льо Пен, с 13% е Ерик Земур, а Жан-Люк Меланшон има към 12%

" Всички френски публицисти питат Льо Пен за Путин и тя споделя, че той е направил експанзия, само че не употребява думи като деспот. Земур е умел полемист и публицист с необикновен шовинизъм, само че декларира, че подлага на критика дейностите на Путин. Меланшон също имаше позитивни изявления за Путин, само че в този момент се е снишил ". 

В предаването " Събота 150 " Николов добави, че  френското общество има " традицията на баража ": 

" Предполага се, че Макрон може да получи гласове от доста разпокъсаната левица във Франция. Особеност на неговото ръководство е, че  тръгвайки от лявото президентство на Франсоа Оланд, той съумя да вземе хора и от ляво, и от дясно . Той е центристки план, който с идентична лекост минава оттук и оттова ". 

След президентските избори идват и парламентарните, където ще е същинският френски спор . Но парламентарният избор няма да е елементарен, предвижда журналистът. 

Интервюто с Тони Николов можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР