Войната на Русия в Украйна засили натиска върху Пекин да

...
Войната на Русия в Украйна засили натиска върху Пекин да
Коментари Харесай

Китай обмисля закупуване на дялове в руски енергийни и добивни компании

Войната на Русия в Украйна ускори натиска върху Пекин да обезпечи вноса, защото цената на силата, металите и храните набъбна до невиждани равнища

Китай обмисля закупуването или увеличението на дялове в съветския енергиен и добивен бранш, като газовия колос "Газпром " и производителя на алуминий United Со. Rusal International, съгласно източници на.

Пекин води договаряния със своите държавни компании, в това число China National Petroleum Corp., China Petrochemical Corp., Aluminium Corp. of China и China Minmetals Corp., по отношение на всевъзможни благоприятни условия за евентуални вложения в съветски компании или активи. Всяка договорка би била за усилване на вноса от Китай, доката страната ускорява фокуса си върху енергийната и продоволствената сигурност - а не като проява на поддръжка за нашествието на Русия в Украйна - споделиха източниците.

Дискусиите са на ранен стадий и няма да доведат безусловно до договорка, споделиха хората, като желаеха анонимност, защото полемиките не са обществени. Някои договаряния сред китайски и съветски енергийни компании са почнали, съгласно обособени източници. Съобщението за договарянията пристигна преди оповестената възбрана за импорт на съветски газ и нефт от Съединени американски щати.

CNPC и China Petrochemical - известни като Sinopec Group - отхвърлиха коментар. Китайският регулатор на държавни активи Sasac, Aluminium Corp. of China и Minmetals не дадоха отговор незабавно на претенции за коментар. Представители на "Газпром " и "Русал " също не са коментирали.

Войната на Русия в Украйна ускори натиска върху Пекин да обезпечи вноса, защото цената на силата, металите и храните набъбна до невиждани равнища. Притеснени от въздействието, което възходящите цени ще имат върху стопанската система, висшите държавни чиновници на Китай издадоха заповеди за приоритизиране на сигурността на доставките на артикули, заяви Bloomberg предходната седмица.

Китай даде обещание да продължи естествените търговски връзки с Русия макар всеобщото корпоративно овакантяване на европейски и американски компании. Вербовъчна разработка Plc, Shell Plc и Exxon Mobil Corp. изненадаха енергийната промишленост, като се отдръпнаха от съветските активи на стойност милиарди долари.

Междувременно китайският външен министър Ван И сподели по-рано тази седмица, че връзките сред Китай и Русия остават „ постоянни “, даже когато Пекин изрази угриженост за цивилните жертви и прикани за мирни договаряния за преустановяване на войната. Сред настоящите енергийни вложения на Китай в Русия, CNPC има 20% дял в плана Yamal LNG и 10% дял в Arctic LNG 2, до момента в който Cnooc Ltd. също има 10% от Arctic.

Двете страни към този момент заздравиха връзките си, като президентите Си Дзинпин и Владимир Путин предишния месец подписаха серия от съглашения за увеличение на доставките на газ и нефт, както и пшеница. "Газпром " и "Роснефт " бяха измежду съветските енергийни колоси, сключили съглашения, до момента в който двамата водачи се срещнаха в Пекин преди Зимните олимпийски игри.

И въпреки всичко всяка инвестиция в Русия е изпълнена с опасности, които надвишават геополитическото балансиране, пред което е изправен Пекин. Русия се трансформира в съвсем неинвестиционен пазар за световни компании, защото стопанската система на нацията бързо се утежнява. Санкциите изтриха милиарди долари от съветските активи, а облигациите се сринаха, защото рисковете от несъблюдение се ускоряват. Юанът се увеличи по отношение на рублата, което повдига въпроси по отношение на стратегическите връзки на двете страни.

Инвестиция от страна на Китай може да помогне за подсилване на напъните на Москва за ускорение на по този начин наречения „ завой към Азия “ със покупко-продажби за доставка на нефт и газ. Китай удвои покупките на съветски енергийни артикули до близо 60 милиарда $ през последните пет години.

Тръбопроводът „ Силата на Сибир “ стартира да изпраща газ за Китай през 2019 година, а "Газпром “ към този момент води договаряния с Китай за различен маршрут, който може да бъде подписан тази година, което в последна сметка ще му разрешава да доставя гориво от газови залежи, които сега доставят за Европа.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР