Войната на Русия срещу Украйна изисква адекватни мерки както за

...
Войната на Русия срещу Украйна изисква адекватни мерки както за
Коментари Харесай

Радев: Ситуацията изисква развитие на собствения отбранителен потенциал на държавите в НАТО

Войната на Русия против Украйна изисква съответни ограничения както за гарантиране на сигурността в Източна Европа, по този начин и за справяне с вторичните резултати от рецесията. Гарантирането на сигурността и предвидимостта в интернационалните връзки е от основно значение за по-бързото възобновяване и ограничение на вредите от военните дейности. Това съобщи президентът Румен Радев на среща на високо ниво във формат Б9, която се организира в Букурещ през днешния ден.

На форума България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша координират позициите си във връзка с дневния ред на НАТО преди провеждането на срещата на върха на Алианса в края на юни в Мадрид, оповестиха от прессекретариата на президента.

Радев сподели пред участниците в срещата, че години наред Алиансът е поставял фокус върху провеждането на мироопазващи и мироналагащи задачи зад граница, но в момента влошената среда на сигурност в Европа изисква своевременни решения за модернизацията и развиването на личния защитителен капацитет на държавите-членки. Той счита, че военните дейности в Украйна сигурно ще се отразят при приемането на новата стратегическа идея на НАТО на срещата на върха в Мадрид, само че обособените страни не могат да бъдат единствено потребители на сигурност и следва да вложат нужните запаси за по-висока оперативна съгласуемост сред своите въоръжени сили.

Според президента оперативната съгласуемост сред съдружниците стартира още от създаването и производството на отбранителна техника. Той прикани държавите-членки на НАТО да обединят напъните на своята отбранителна просвета и промишленост в общи планове, с което да бъде преодоляно и разделянето на страните в Алианса на производители и купувачи на отбранително съоръжение и техника.

Румен Радев означи, че с изключение на съюзническа поддръжка за подсилване на източния фланг на Алианса, са нужни и решения в поддръжка на енергийната диверсификация в Югоизточна Европа, в това число за разширение на районната газопреносна инфраструктура с финансова поддръжка от НАТО. По думите му вторичните резултати от войната в Украйна имат мощен резултат освен във връзка с нарасналата цена на енергийните запаси и инфлацията, само че и основават опасност за продоволствената сигурност в прилежащи райони. В тази връзка президентът прикани за своевременни дейности в поддръжка на износа на зърнени храни от Украйна и недопускане на нови миграционни талази към Европа.

В рамките на форума президентът Радев организира двустранна среща с президента на Естония Алар Карис.

На срещата на Б9 бе призната и декларация на страните-участници:

Ние, президентите на България, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словашката република, се срещнахме през днешния ден, в групата на Букурещ 9, при подготовката на срещата на върха на НАТО в Мадрид. Посрещнахме генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Срещнахме се през днешния ден във време на невиждано влошена среда за сигурност, породена от съветската експанзия против Украйна, най-сериозната опасност за евроатлантическата сигурност от десетилетия. Войната на Русия против Украйна разруши мира в Европа и предизвиква големи човешки премеждия и опустошения.

Повторихме безапелационното си наказание на непредизвиканата и неоправдана експанзия на Русия против Украйна, със съучастието на Беларус и употребяваща Черно море като плацдарм, което е брутално нахлуване против учредения на правила интернационален ред, което провокира една от най-сериозните рецесии за сигурността в Европа от десетилетия. Ние скърбим за трагичната загуба на живот и големите човешки премеждия и опустошения и обещахме да надигнем пред съда всички, виновни за военни закононарушения и зверства. Призоваваме Русия да промени агресивното си държание, да изтегли силите си от интернационално приетата територия на Украйна, да обезпечи отговорност за военни закононарушения и зверства и да се върне и работи в сходство с интернационалното право. НАТО би трябвало да направи нужните заключения по отношение на връзките си с Русия.

Ние потвърдихме нашата непоколебима ангажираност към независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна в границите на нейните интернационално приети граници, нейния демократично определен президент, парламент и държавно управление и нейния народ, в тяхната смела битка да защитят домовете си, своята страна и суверенното право на Украйна да избира лични договорености за сигурност и външна политика, свободни от външна интервенция. Подчертахме нашата непрекъсната поддръжка за евроатлантическите желания на Украйна. Ние също по този начин поддържаме интеграцията на Украйна в Европейския съюз. Решени сме да продължим и да засилим в допълнение нашата помощ за Украйна, защото мощна и демократична Украйна е значима за сигурността и стабилността в Европа. Предоставихме отбрана на милиони украински бежанци.

В отговор на съветската експанзия НАТО показва, че задължението към член 5 от Вашингтонския контракт е стоманен и че единството, солидарността и сплотеността остават съществени полезности на съдружниците. В този дух НАТО задейства отбранителните проекти, ускори възпирането и отбранителната си позиция по суша, въздух и море, в това число посредством увеличение на наличието си по целия източен фланг, от Балтийско до Черно море, сътвори четири нови бойни групи в България, Унгария, Румъния и Словакия, и укрепи съществуващите бойни групи на НАТО в Естония, Латвия, Литва и Полша. Гледайки към бъдещето, би трябвало доста да засилим нашата възпираща и отбранителна позиция към съвременна защита на първа линия, по уравновесен, благонадежден, пореден, резистентен и съгласуван метод в целия източен фланг, като се вземат поради националните особености, в сходство с 360 степенен метод, с цел да се откаже от експанзия всеки съперник и да се защитят и надвиват във всички оперативни области против заканите, пред които сме изправени. Трябва да разтеглим наличието на съдружниците в няколко пространства и да подсигуряваме, че разполагаме с оперативно съвместими бойни сили в спокойно време, навременно подсилени със сили и резултати, усъвършенствани договорености за командване и надзор, засилена въздушна и противоракетна защита, усъвършенствана инфраструктура, военна подвижност и резистентен достъп до веригата за доставка на гориво.

Съгласихме се, че би трябвало да сме подготвени да се оправим с всички други типове провокации за сигурността, в това число хибридни, кибернетични и дезинформация, и да увеличим нашата резистентност. Съгласихме се, че тероризмът остава непрекъсната опасност за всички нас и че трайната районна неустойчивост на южния фланг на Алианса изисква непрекъснатите старания и бдителността на НАТО. Нестабилността отвън нашите граници също способства за противозаконната миграция, която остава съществено предизвикателство, което се нуждае от нашето внимание. Войната против Украйна също има съществени последствия за световната продоволствена сигурност, изключително на юг.

В този сериозен миг ние подчертахме значимостта на трайната трансатлантическа връзка, Северна Америка и Европа да стоят дружно като едно в НАТО. Ние похвалихме уговорката на съдружниците да " пазят всеки сантиметър от територията на НАТО ".

Стратегическата идея, която ще бъде призната на идната среща на върха на НАТО в Мадрид, ще дефинира пътя на Алианса за бъдещето. Изразихме увереността си, че идната стратегическа идея ще отразява, наред с други разработки, новата действителност на сигурността, основана от войната на Русия против Украйна, ще подчертае Руската федерация като най-значителната и директна опасност за евроатлантическата сигурност и ще възобнови фокуса върху основните цели и най-голяма отговорност на Алианса - групова защита - като в същото време се акцентира, че НАТО ще продължи да извършва и трите съществени задания. Следва също по този начин да отразява нуждата от усилване на стратегическото партньорство с Европейския съюз за поддръжка на световния и трансатлантическия мир и сигурност, в това число посредством усилване на политическите съвещания и съдействие, като се натъртва на уговорката за възстановяване на военната подвижност.

Политиката на отворените порти на НАТО според член 10 от Вашингтонския контракт изигра решаваща роля за повишение на евроатлантическата сигурност, непоклатимост и разцвет, вкоренени в общи полезности. Припомняме решенията от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 година Приветствахме суверенните решения на Финландия и Швеция да аплайват за участие в НАТО и с неспокойствие чакаме да приветстваме двете страни като членове на Северноатлантическия алианс.

Потвърдихме нашата непоколебима ангажираност към суверенитета и териториалната целокупност на Република Молдова и Грузия. Ще продължим напъните си за повишение на тяхната резистентност, защото признаваме, че тяхната сигурност и непоклатимост също способстват за сигурността на евроатлантическата зона. Ще засилим в допълнение практическото съдействие и поддръжката за Босна и Херцеговина като страна кандидатка.

Готови сме да осъществим уговорките си, поети в Обещанието за вложения в защитата, и да отделим най-малко 2% от Брутният вътрешен продукт за защита до 2024 година и ще подкрепим в допълнение увеличеното общо финансиране.

Оставаме ангажирани да продължим да организираме срещи във формат Букурещ 9 като средство за поощряване на взаимни подходи и принос към евроатлантическата сигурност.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР