Войната на Русия срещу Украйна е повратна точка и за

...
Войната на Русия срещу Украйна е повратна точка и за
Коментари Харесай

Германия: най-зрелищните шпионски афери

Войната на Русия против Украйна е " повратна точка и за вътрешната сигурност ", съобщи немската министърка на вътрешните работи Нанси Фезер през юни при представянето на отчета на Службата за отбрана на конституцията (вътрешното разузнаване) за 2022 година. Сега тя отново предизвести за дезинформационни акции, хакерски атаки и шпионаж от страна на непознати разследващи служби. Актуалният мотив за това изказване на Фезер бе задържането на Томас Х. в Кобленц тази сряда (9 август). Федералната прокуратура упреква немския офицер, че е предал на съветските секрети служби информация за материали и оръжия на Бундесвера. Според вестник  " Тагесшпигел " мъжът е привлякъл вниманието на управляващите поради благосклонностите си към дясноекстремистката партия " Алтернатива за Германия " (АзГ) и нейната проруска политика.

Двоен агент във външното разузнаване Разузнавателна служба на ФРГ?

В края на 2022 стана прочут различен сходен случай: шефът на отдел във външното разузнаване на Германия Разузнавателна служба на ФРГ е работил в същото време и за съветската загадка работа ФСБ. По този метод Карстен Л, отговарящ за сигурността на персоналния състав, самичък е представлявал риск за сигурността: някогашният офицер от Бундесвера е упрекнат, че в качеството си на двоен сътрудник е издавал държавни секрети на руснаците. ФСБ се интересувала най-много за позициите на ПВО-системи, предоставени на Украйна от западни страни. Но Карстен Л. евентуално не е имал достъп до тази информация. Той беше задържан през декември 2022 и против него и хипотетичния му съизвършител се води следствие за държавна измяна.

Сем. Аншлаг, което слуша радио на къси талази

Руските сътрудници не са нищо ново за Германия. Такива е имало и доста преди началото на войната против Украйна. Като двойката шпиони, които се представяли за Андреас и Хайдрун Аншлаг - дребно буржоазно семейство, водещо отегчителен живот. Той се представял за инженер, а тя - за стопанка. В реалност обаче двамата работили дълги години като сътрудници на Москва от края на 1980-те години - първо за руските, а по-късно за съветските секрети служби.

Двамата са упрекнати, че са шпионирали НАТО и Европейския съюз от Германия. Получавали са инструкциите посредством криптирани известия на къси талази - по това време шпионажът към момента не е бил цифровизирана активност. Чак през есента на 2011 година са разобличени - евентуално с помощта на сигнал от американските разследващи служби. През 2013 Андреас и Хайдрун Аншлаг са наказани на няколко години затвор и най-после са депортирани в Русия.

" Агенти на мира " в Германска демократична република

В Германска демократична република разузнавачите, работещи за тайните служби на комунистическата страна, са наричани " сътрудници на мира ". Около 12 хиляди такива " миротворци " са работели за ЩАЗИ (службата за държавна сигурност на ГДР) в Западна Германия по време на Студената война. Една от тях е Габриеле Гаст, която е разкрита чак измежду след краха на Германска демократична република, малко преди Обединението на Германия.

Гаст е западногерманка, която по време на едно пътешестване до Германска демократична република поради отбраната на дисертация на тематика " Политическата роля на дамата в Германска демократична република " е вербувана от офицер на ЩАЗИ. След това тя стартира да предава информация на тайните служби в Източна Германия и в същото време прави кариера в западногерманското външно разузнаване Разузнавателна служба на ФРГ. Междувременно става водещата агентка на Германска демократична република на Запад.

Не по-малко скъп източник на информация за ЩАЗИ е бил Алфред Шпулер. Високопоставеният чиновник на Разузнавателна служба на ФРГ разкрива стотици западни сътрудници, работещи в Германска демократична република. Арестуван е през ноември 1989 година.

Като двоен сътрудник е работил и Хайнц Фелфе, дълготраен началник на звеното " Контраразузнаване Съветски съюз " на Разузнавателна служба на ФРГ. До 1961 година някогашният есесовец рапортува на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в Москва. Твърди се, че през живота си Фелфе е работил за седем разнообразни секрети служби, в това число английската МИ6 и " Службата за сигурност " на националсоциалистическата Секретен сътрудник.

Шпионаж в канцлерската работа

Вероятно най-сензационен е казусът с Гюнтер Гийом от времето на Студената война. Маскиран като емигрант от Изтока, той и брачната половинка му Кристел идват в Западна Германия през 1956 година. Мисията им е да дават на ЩАЗИ вътрешна информация за Социалдемократическата партия (СДП). Гийом си проправя път нагоре и даже става персонален консултант на тогавашния канцлер Вили Бранд.

Вили Бранд и Гюнтер ГийомСнимка: picture-alliance / akg-images

Когато Гийом е изобличен, Бранд поема отговорността и на 6 май 1974 подава оставка като канцлер. Гюнтер Гийом е наказан на 13 години, а брачната половинка му - на 8 години затвор. И двамата са освободени през 1981 при размяната на сътрудници сред Германска демократична република и Федерална Република Германия.

Екзекутирани: Ели Барчатис и Карл Лауренц

За западногерманските сътрудници в Германска демократична република се знае по-малко, в сравнение с противоположното - може би тъй като изключително огромен брой шпиони на ЩАЗИ са разкрити след рухването на Берлинската стена. От друга страна, доста от шпионите на Разузнавателна служба на ФРГ в Източна Германия евентуално в никакъв случай не са били разкрити. Същото се отнася и за сътрудниците на другарски страни като Съединени американски щати, които също са шпионирали в Германия - и даже са подслушвали мобилния телефон на канцлерката Ангела Меркел.

Трагичен е казусът с двамата западни сътрудници Ели Барчатис и Карл Лауренц, които още при започване на 1950-те години съумяват да изнесат скрито от Германска демократична република документи на Запад.

Ели Барчатис е завеждала кабинета на министър-председателя на Германска демократична република Ото Гротевол. Тя предава на любовника си Карл Лауренц държавни документи, които обаче са толкоз безобидни, че не дават съвсем нищо на западните секрети служби. Но по това време връзките сред двете немски страни са извънредно напрегнати, а Германска демократична република към момента е под въздействието на сталинизма. След разобличаването им Барчатис и Лауренц са наказани на гибел и екзекутирани с гилотина през 1955 година.

***

Разгледайте и тази фотогалерия от нашия списък:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР