Войната на българския телеком пазар за пореден път се пренесе

...
Войната на българския телеком пазар за пореден път се пренесе
Коментари Харесай

Съдът не даде на United Group инфраструктурата на Булсатком - засега

Войната на българския телеком пазар за следващ път се придвижи в правосъдната зала, откакто на решението, с което Комисията за защита на конкуренцията позволи на Vivacom и United Towers да придобият кулите и оптичните трасета на " Булсатком ".

Това стана след тъжби на A1, Yettel, " A1 Тауърс България " и " Цетин България ". Решението на Комисия за защита на конкуренцията е значимо, тъй като в това време United Group разгласи желание да придобие освен инфраструктурата, само че и потребителската база на " Булсатком ". Антимонополният орган следва да се произнесе и по този проблем.
 Комисия за защита на конкуренцията пусна основна договорка към придобиването на
Комисия за защита на конкуренцията пусна основна договорка към придобиването на " Булсатком "

Антимонополният орган не видя проблеми в прекосяването на инфраструктурата на доставчика към Vivacom и United Towers

От Yettel означават, че допускането инфраструктурата да мине към нов притежател преди приключването на обжалванията " ще докара до цялостна смяна на посочените пазари още преди очевидната незаконност на Решението да бъде прегледана и открита от съд ".

Това съгласно телекома може да докара до " прекалено усилване на пазарната мощност на Виваком, което разполага със лична канална мрежа и най-големия пазарен дял на засегнатите от концентрацията пазари ".

От " Цетин България " показват, че Комисия за защита на конкуренцията не е стимулирала съществуването на държавни или публични ползи или риск от разстройване на решението, с цел да има потребност то от авансово осъществяване. " Освен всичко друго, предварителното осъществяване освен не може да спомогне за отбрана на значими държавни или публични ползи, а в действителност в противен случай - спомага за тяхното в допълнение увреждане, позволеното неотложно осъществяване ще разреши реализиране на централизация, която ще докара до значително отрицателно засягане на пазарното състояние на участниците на засегнатите пазари ", пишат още от компанията.

От A1 акцентират, че има риск сдруженията от групата на купувача " да постановат на своите контрагенти голословно високи цени за прилагане на услугата, което непосредствено поврежда и ползите на съперниците си и на крайните си консуматори, доколкото цената за прилагане на услуги на едро е детайл от разноските, които образуват цената за услугите на дребно ".
 Александър Димитров, A1: Много скоро клиентите може да се окажат без право на избор
Александър Димитров, A1: Много скоро клиентите може да се окажат без право на избор

Телекомът ще апелира в съда решението на Комисия за защита на конкуренцията за инфраструктурата на " Булсатком "

Съдът напомня, че Административнопроцесуалният кодекс планува наложително обосноваване на незабавното осъществяване - нещо, което Комисия за защита на конкуренцията не е направила, а " неналичието на претекстове е значително нарушаване, което е независимо съображение за анулация на разпореждането ".

Нещо повече: " В самото искане на Словения Броудбанд С.а.р.л. (Slovenia Broadband S.a.r.l.) Комисия за защита на конкуренцията да допусне авансово осъществяване,е посочено бланкетно нуждата от такова,чрез изтъкване на забележителен аргументиран интерес на придобиващата група и на Булсатком както и вероятността страните по договорката да претърпят вреди под формата на загуби и или пропуснати изгоди ".

Сега инфраструктурата на " Булсатком " си остава на " Булсатком " най-малко до приключването на правосъдните разногласия.

Определението може да бъде обжалвано в 7-дневен период пред Върховния административен съд.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР