Войната изправи жените в Украйна пред тежки изпитания. Принудени да

...
Войната изправи жените в Украйна пред тежки изпитания. Принудени да
Коментари Харесай

Жените и войната в Украйна: Изнасилвания, демонстрации и смели призиви за мир!

Войната изправи дамите в Украйна пред тежки тествания. Принудени да изоставят обичаните си мъже, една част от тях станаха емигранти непредпазливо, бягайки с децата си надалеч от бомбите, падащи над домовете им. Други избраха да останат...

Вече близо два месеца от началото на войната, новините, които доближават до нас, са стряскащи и злокобни. Разкази за безразборни изтезания на беззащитни цивилни жители и на изнасилени дами потресоха света и цялата интернационална общност. Нарастващият брой сигнали за брутални полови издевателства, осъществени от съветски военни, отприщиха международния яд, довеждайки до всеобщи демонстрации под съветските посолства в разнообразни страни.



На 14 април полуголи дами стачкуваха пред съветското посолство в естонската столица Талин. Демонстрацията бе за да притегли вниманието към закононарушенията на съветски бойци против дами и деца в Украйна.

"Руските бойци изнасилват и убиват почтени дами и деца в Украйна. Хората, които поддържат тази война, също поддържат военните закононарушения и убийствата и също са съучастници. Това е нашето обръщение към последователите на режима на Путин – в Русия, Естония и на всички места “, скандират протестиращите дами.

, Russia: Women gathered in front of the Russian Embassy to protest against the Russian army's mass rapes in
— Oneindia News (@Oneindia)

Наскоро деятели стачкуваха и пред немското посолство, като цел на изявата бе да подтикне Германия и други европейски страни да одобряват по-твърда линия с Русия, в това число и да се откажат от доставките на съветски газ.

Демонстрация имаше и до унгарското посолство в Талин. Протестиращите носеха противогази, с цел да покажат отношението си към Унгария, която продължава да купува газ от Русия.

Междувременно дами от целия свят наблюдават и показват намерено болката си от протичащото се в Украйна. Още в първите дни от нахлуването на съветските сили в страната редица звездни дами от Европа и Съединени американски щати осъдиха войната и приканиха за неотложно прекъсване на бойните дейности.

„ Аз съм с разрушено сърце и онемяла, пробвайки се да схващам какво се случва в моето отечество – Украйна “, написа Мила Йовович. „ Като мнозина от вас, аз се апелирам за хората в Украйна... Ако не се постави завършек на войната, децата ще платят най-високата цена под формата на контузии, изгубено детство и разрушени животи”, прикани Анджелина Джоли.



„ Украинците са горди и смели хора, които заслужават нашата помощ. Нашето семейство насочва този апел, с цел да помогне за даването на незабавна поддръжка, като ние ще дарим три милиона $ “, показа звездната двойка Аштън Кътчър и Мила Кунис, родена в Черневци, Украйна.

Майли Сайръс също разкри паниките си за протичащото се там. Дори боливудската звезда Прианка Чопра се включи в поддръжка за Украйна, като написа в обществените мрежи, че това, което се случва там, е ужасяващо.



Съвсем неотдавна поддръжката си към бедстващия украински народ изрази и майката на Илън Мъск – Мей Мъск, с непосредствено послание на украински. Тя разгласява видео известие до украинците, дублирано на украински език. В него тя се обръща и към жителите на съветската федерация: „ Искам също да благодаря на руснаците, които стачкуват против тази война. Наистина се надявам всичко това да завърши скоро. Не стопираме да повтаряме: спрете войната! “

Видеото е основано благодарение на изкуствен интелект. Тази техника се назовава Share UA Voices, която трансформира гласовете на американските звезди по този начин, че те да звучат на украински.

My Ukrainian publisher asked me to send a message with this voiceover in Ukrainian. Her daily updates are horrific! She has asked for donations to
— Maye Musk (@mayemusk)
И до момента в който светът се тресе в възмущение от дейностите на Путин в Украйна, украинки, останали в страната си, хващат автоматите и един до друг с мъжете отблъскват съветската експанзия, сражавайки се за бъдещето на децата си и за Украйна. Но с оръжие в ръце или без те се оказват най-беззащитните и лесни жертви във всяка война.

Повече от 1500 дами от военновъздушните сили са взели директно присъединяване в бойни интервенции, по думите на генерал-лейтенант Микола Олешчук.

Според политолога Леандра Биас от швейцарската фондация за мир Суиспийс делът на дамите в украинската войска е малко над 15 на 100. В същото време този на дамите в съветската войска е понижен през последната година до към 4 %.

На фронтовете по време на двете международни войни дамите са на възраст сред 15 и 30 години и са освен милосърдни сестри и лекари. Те овладяват всички военни специалности – летци, танкисти, автоматчици, снайперисти, картечари… Жените към този момент освен избавят – те убиват! Историята е цялостна с такива, които споделя за претърпяното – само че вместо за подвизи, за придвижване на фронтовете и за военачалници, дамите приказват за напълно друго… За това какъв брой е ужасно да убиеш първия път… или да се върнеш след сражението на бойното поле. Сред телата – всички толкоз млади – на мъртви и ранени, разпиляни като картофи.

Ерих Хартман – немски водач от Втората международна война в миналото бе споделил: "Войната е място, където млади момчета се убиват, без да се познават или ненавиждат едни други, поради решенията на старци, които се познават и ненавиждат, без да се убиват... ".

Но е пропуснал да означи още един значим подробност – че изнасилванията над дами са били и постоянно ще бъдат част от съвсем всяка война. Колкото и необичайно да звучи това за някои, които не престават да си мислят, че всичко протичащо се в Украйна е неистина.

— JmYvR (@gypcbtrfly1)
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР