Война в Украйна: САЩ разрешават прехвърлянето на датски и холандски бойни самолети F-16 в Киев

...
САЩ одобриха прехвърлянето в Украйна на американски изтребители F-16 от
Коментари Харесай

САЩ одобриха прехвърлянето в Украйна на американски изтребители F-16 от Дания и Холандия, когато украинските пилоти са напълно обучени да ги управляват.

"По този начин Украйна може да се възползва напълно от новите си способности", каза говорител на Държавния департамент на САЩ.

Украйна похвали решението, за което настояваше усилено от миналата година.

Но се очаква да минат месеци, преди Киев да успее използват F-16, за да се опитат да противодействат на превъзходството на Русия във въздуха.

Смята се, че холандците имат около 24 оперативни F-16, които са планирани да бъдат извадени от експлоатация и заменени от по-модерни бойни самолети.

Дания също планира надграждане на своя флот от около 30 F-16.

САЩ и техните съюзници по-рано изключиха предоставянето на F-16 на Украйна, опасявайки се, че това ще доведе до по-нататъшна ескалация с ядрено въоръжена Русия.

Русия - която започна пълномащабно нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. - досега не е направила публичен коментар по въпроса.

Война в карти: Украйна напредва около две села Западната бронетехника на Украйна се бори срещу Русия defence

Както Дания, така и Холандия са получили "официални гаранции" за прехвърлянето на техните многоцелеви военни самолети F-16, каза говорителят на Държавния департамент на САЩ.

Говорителят добави, че това ще се случи „веднага след като първият набор от пилоти завърши своето обучение“.

Холандският външен министър Вопке Хоекстра приветства решението на САЩ, като каза, че "това бележи важен крайъгълен камък за Украйна да защити своя народ и страната си".

"Сега ще обсъдим по-нататък темата с нашите европейски партньори“, написа той в публикация в X, известна преди като Twitter. неговите думи.

"Правителството каза няколко пъти, че дарението е естествена следваща стъпка след обучението. Ние го обсъждаме с близки съюзници", каза той пред датската информационна агенция Ritzau .

В Украйна министърът на отбраната Олексий Резников определи решението на САЩ като „страхотна новина“.

"Нашата армия доказа, че е пълна с бързо обучаващи се. Скоро ще докажем, че победата на Украйна е неизбежна. Благодарим на всички наши партньори и приятели в Съединените щати Щати, Холандия и Дания. Напред към Победата!" той написа на X.

11-членна коалиция от съюзниците на Украйна на Запад трябва да започне да обучава украински пилоти по-късно този месец и се очаква те да бъдат готови следващата година.

По-рано тази седмица говорителят на ВВС на Украйна Юрий Игнат призна, че Киев няма да може да експлоатира F-16 през идната есен и зима.

F-16 Fighting Falcon е широко смятан за един от най-надеждните изтребители в света.

Той може да бъде въоръжен с прецизно управляеми ракети и бомби и може да лети с 1500 мили в час (2400 км/ч), според ВВС на САЩ.

Възможностите за прицелване на F-16 биха позволили на Украйна да атакува руските сили при всякакви метеорологични условия и през нощта с по-голяма точност.

Смята се, че Украйна разполага с десетки бойни самолети - предимно МиГ-ове - всички датиращи от съветската епоха и в момента страната е силно превъзхождана от Русия във въздуха.

Киев се нуждае от модерни бойни самолети, за да защити своите небето от редовни смъртоносни руски ракетни и безпилотни атаки, както и за подкрепа на нейната контраофанзива в Южна и Източна Украйна, която досега е дала ограничени резултати.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР