Вонегът е превеждан на български още в края на 70-те

...
Вонегът е превеждан на български още в края на 70-те
Коментари Харесай

Кърт Вонегът: Всеки ден правете нещо, което ви плаши

Вонегът е превеждан на български още в края на 70-те години. В първите издания на неговите книги рисунките и част от текстовете са цензурирани. По това време името му е преведено на български като Курт, както е на немски, а в по-късните издания е с британското наречие Кърт.

Американският публицист Кърт Вонегът e роден на 11 ноември 1922 година в Индианаполис като най-малкото от три деца. Трагедия травмира писателя за цялостен живот- по време на огромната меланхолия майка му не съумява да понесе бедността и мизерията и се самоубива. На този факт самият Вонегът отдава сложното си другарство с дамите.
 Окончателно: 6 година затвор за кметицата на „ Младост “ 10 ноем 2022 | Окончателно и без право на подмяна Върховният касационен съд реши някогашната кметица на „ Младост “ Десислава...
Като студент е в Корнелския университет в Итака, щата Ню Йорк в  Вонегът интервала е колумнист в студентския вестник. Занимава се с публицистика, преди да влезе в редиците на американската войска, по време на Втората международна война.

Писателят е жив очевидец на бомбардировката над немския град Дрезден през 1945 (взела над 60 000 човешки жертви), където е военнопленник. Това става мотив и за написването на един от неговите бестселъри.

След войната Вонегът приключва Чикагския университет, компетентност антропология, и стартира работа като полицейски кореспондент. Впоследствие напуща Чикаго и се заселва в град Скънектади, щат Ню Йорк, работейки за Дженеръл Електрик.

Кърт Вонегът е фамозен с истинския си креативен жанр и чести нецензурни заигравания с думи, подтекст и рисунки в книгите си. Езикът му е занимателен и неклиширан, спечелвайки си определението „ вонегътизъм “. В творбите си Вонегът интегрира научно-фантастични детайли, а доста от героите му се появяват епизодично или трайно в разнообразни негови произведения.

Романите на Вонегът изобразяват действителността, съпоставяйки я с фантастични антиутопии. Най-често употребена е планетата, обитаема от еднооки същества-роботи, които могат свободно да пътуват напред и обратно във времето.

Много от героите на Вонегът минават от един разказ в различен, биографиите им се обогатяват и развиват, или се прибавят детайлности, които последователно построяват облика.

По-известни повтарящи се герои на Вонегът са: писателят фантазьор, продавач на алуминиева дограма; милионерът-филантроп Елиът Розуотър, обожател на Траут; художникът-авангардист, чиито картини се разпадат, защото са рисувани с некачествени бои.

 Ето и част от нашите обичани цитати от творчеството на Кърт Вонегът.

 

„ Ако един академик не може да изясни на 8-годишно дете с какво се занимава, той е самозванец. ”

***

„ Не се тревожете за бъдещето. Или пък се тормозете, само че знайте, че терзанието ви ще бъде от изгода не повече от дъвченето на дъвка по време на решение на уравнение по алгебра. Истинските проблеми в живота ви ще бъдат неща, които в никакъв случай не са минавали през разтревожения ви разум. От този тип неща, които ви поразяват в 4 часа следобяд в някой ленив вторник. ”

***

„ Казват, че когато остарееш, на първо време си отиват краката и зрението ти. Не е правилно. Най-напред си отива успоредното паркиране. ”

***

„ Ние не пикаем във вашите пепелници, по тази причина, апелирам, не хвърляйте фасове в нашите писоари. ”

***

„ Радвайте се на силата и хубостта на младостта си. О, в действителност, както и да е! Вие ще разберете силата и хубостта на младостта си, едвам когато те към този момент са избледнели. Повярвайте ми, след 20 години, когато разглеждате старите си фотоси, ще си припомните по метод, който в този момент не можете да си визиите, какъв брой доста благоприятни условия е имало пред вас и какъв брой необикновено сте изглеждали. Ще видите, че не сте толкоз дебели, колкото сте си мислили. ”

***

„ Има доста налудничави неща, които могат да се създадат, само че ние няма да ги създадем и въпреки всичко е прелестно да си ги мислим. ”

***

„ Любовта е там, където я срещнеш. Глупаво е да я търсиш. ”

***

„ Хората те правят оценка най-пълно, когато положат цветя на гроба. ”

***

„ Не си губете времето в ревнивост. Понякога ще бъдете в настигаща позиция. Надпреварата е дълга и в последна сметка е единствено със самите вас. Помнете комплиментите, които получавате. Забравяйте обидите. Ако съумеете, кажете ми по какъв начин сте го постигнали. ”

***

„ Не се чувствайте отговорни, в случай че не знаете какво да вършиме с живота си. Някои от най-интересните хора, които познавам, не са знаели на 20-годишна възраст какво ще вършат с живота си. Някои от най-интересните 40-годишни, които познавам, към момента не знаят. ”

***

„ Животът може да бъде напълно лек и приятен; задоволително е да намериш нужното наслаждение в десетина неща, които да се повтарят безконечно. ”

***

„ Зрелост, това е способността да осъзнаваш лимита на своите благоприятни условия. ”

***

„ Каквото и да се случи, не сe поздравявайте или самообвинявайте прекалено много. Вашият избор е на половина шанс. Както и изборът на всеки различен човек. ”

***

„ Радвайте се на тялото си. Използвайте го по всевъзможен метод. Не се опасявайте от него или от това, което другите мислят за него. То е най-великият инструмент, който в миналото сте имали. ”

***

„ Приемете някои безконечни истини: Цените ще се покачват. Политиците ще флиртуват с вас. И вие ще остареете. И когато това се случи, ще си въобразявате, че когато сте били млади, цените са били търпими, политиците благородни, а децата са уважавали възрастните хора. ”

***

„ Внимавайте чии препоръки приемате, само че бъдете търпеливи с тези, които ви ги дават. Съветите са форма на носталгия. Отдаването на препоръки е тип изваждане на предишното от мястото му, забърсване на предишното, боядисване на грозните му елементи и преправяне, с цел да се показа то с по-висока стойност. ”



 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР