Волейболните национали завършиха достойно участието си на олимпийския квалификационен турнир

...
Волейболните национали завършиха достойно участието си на олимпийския квалификационен турнир
Коментари Харесай

България удари Белгия и прати Канада в Париж

Волейболните национали приключиха почтено присъединяване си на олимпийския квалификационен шампионат за Париж 2024 в Сиан, Китай. Възпитаниците на Пламен Константинов извоюваха сложна, само че почтена победа над Белгия с 3:2 гейма (21, -23, -21, 22, 13) в последния си мач от Група С.
Така " лъвовете " реализираха четвърти триумф в Сиан, след по 3:0 над Китай, Нидерландия и Мексико и загуби с по 0:3 от европейския първенец Полша, Канада и Аржентина. С 11 т. нашите приключиха пети в квалификацията.
Пламен Константинов още веднъж пусна в стартовия състав 16-годишния разпределител Симеон Николов, дружно с по-големия му брат Александър Николов, както и Цветан Соколов, Мартин Атанасов, Алекс Грозданов, Илия Петков и либерото Мартин Божилов.
При 10:11 за белгийците Гибона стачкува против съдийско решение и получи червен картон и наказателна точка. Нашите изоставаха с 12:16, само че съумяха да надвият " алените дяволи " с 25:21. Белгийците обаче взеха идващите 2 гейма на 23 и на 21, преди " лъвовете " да се върнат в мача с 25:22. В тайбрека те поведоха с 8:4 преди размяната на полетата, само че позволиха да бъдат застигнати - 8:8. Две сполучливи офанзиви на Атанасов и блокаут на Соколов принуди италианският селекционер на противниците да вземе спиране. Белгийците изравниха при 13:13, само че " трикольорите " стигнаха до мачбол при 14:13, а сполучлив блок на Николай Пенчев спря офанзива на Фере Регерс и по този начин България победи.
Соколов наниза 27 т., Атанасов добави 16, а Алекс Грозданов и Аспарух Аспарухов по 11. Регерс приключи с 26 т. за Белгия.
При чист триумф на белгийците те печелеха и олимпийска виза като втори състав в шампионата, само че загубата им сервира квотата на Канада, която разруши Мексико с 3:0. Другата виза взе Полша.
За българите остава дребен късмет при серия победи в Лигата на нациите следващата година и съществено нанагорнище в ранглистата, да получим една от спомагателните квоти, които ще раздаде Международната федерация (FIVB).
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР