Военното присъствие на Русия в Запорожката атомна електроцентрала в Южна

...
Военното присъствие на Русия в Запорожката атомна електроцентрала в Южна
Коментари Харесай

Русия: Контролът ни върху Запорожката АЕЦ предпазва от Чернобилски сценарий

Военното наличие на Русия в Запорожката атомна електроцентрала в Южна Украйна е гаранция против " Чернобилски сюжет ". Това съобщи съветският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, визирайки нуклеарната злополука от 1986 година, оповестява " Ройтерс ".

Вчера представителят на съветското външно министерство Иван Нечаев дефинира като  " недопустимо " предлагането на ООН за демилитаризация на региона към атомната централа.

По-рано през август генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш призова за евакуиране на целия боен личен състав и военно съоръжение от атомната електроцентрала в Запорожие и " отбягване на всяко друго разполагане на военни сили или военно съоръжение на тази територия ". Той също по този начин съобщи нуждата да се спрат всички военни дейности в региона на АЕЦ и да не се нападат оборудванията на централата и покрайнините.

Запорожката АЕЦ - най-голямата в Европа, беше завладяна от Русия по време на нахлуването й в Украйна. В последните 10 дни обстрелът в региона на централата е съвсем всекидневен, като и Москва, и Киев се упрекваха взаимно, че основават предпоставки за нуклеарна повреда.

Киев отхвърля да е нанасял удари по съоръженията на централата и твърди, че съветските войски организират " интервенции под непознат байрак " и сами я обстрелват, с цел да обвинят Украйна.

От своя страна непрекъснатият представител на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя предупреди, че демилитаризацията на Запорожката АЕЦ, препоръчана от генералния секретар на Организация на обединените нации, ще я направи по-уязвима, защото че руските войски " охраняват " централата, в това число от терористи.

Впоследствие от окупационната администрация на Запорожка област заявиха, че управлението на Организация на обединените нации и ръководителят на дипломацията на Европейски Съюз би трябвало да обявят не демилитаризация, а да вкарат режим на тишина и да плануват освен санкции за нарушаването му, само че и най-строги наказания за обстрел на атомни електроцентрали.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР