Военномедицинска академия събра български и европейски хирурзи в рамките на

...
Военномедицинска академия събра български и европейски хирурзи в рамките на
Коментари Харесай

Български и европейски хирурзи обменят опит във ВМА

Военномедицинска академия събра български и европейски хирурзи в границите на обновените курсове по чернодробно-панкреатична хирургия. Тази година тематиката на курса е Рак на панкреаса – мултидисциплинарен метод при лекуването.

Сред специфичните посетители на откриването на курса бяха заместник-министърът на защитата генерал-лейтенант (о.р.) Атанас Запрянов, както и други представители на Министерство на защитата, ръководителят на БЛС доктор Венцислав Грозев, акад. Дамян Дамянов и други. „ Ракът на панкреаса към този момент е измежду социалнозначимите болести, защото броят на пациентите се усилва.

Всяка година в България се записват към 1000 души с рак на панкреаса, само че за жал доста малко от тях доближават до оперативно лечение”, разяснява проф. Никола Владов – шеф на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология към ВМА и шеф на курса. По думите му, с помощта на мултидисциплинарния метод този % се усилва и точно заради това се постанова актуализиране и глобализиране на познанията в тази област.

„ Не мога да скрия задоволството си, че ВМА за шести път е хазаин на такова влиятелно събитие, като следдипломен курс и то на високотехнологична, извънредно тежка тематика като панкреатичния карцином”, разяснява в приветствието си към участниците полк. проф. доктор Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS – ВРИД шеф на ВМА. Той изрече своята благодарност към проф. Владов и екипа му, с помощта на които в курса се включиха именити лектори, приети в европейската и международна хирургия. „ На един от първите курсове преди 10 години ставаше въпрос за стандартна хирургия при панкреатичния карцином. Сега към този момент приказваме за извънредно новаторска и високотехнологична оперативна техника. Радвам се, че в залата има толкоз младежи, които ще могат да черпят знания непосредствено от извора”, съобщи още проф. Мутафчийски.

Според зам.-министър Запрянов, провеждането на този курс е едно самопризнание за ВМА – мотив за горделивост на Министерство на защитата. „ За нас ВМА постоянно ще си остане значим детайл от отбранителната система, значим орган на здравната ни система и е един от флагманите в развиването на здравната просвета.Бихме желали и другите ни военнообразователни институции да бъдат на такова равнище. Искам да се обърна към курсистите - в армията е доста значимо да сте на вярното място в вярното време. Мисля, че вие сте на вярното място и в вярното време, което ще ви помогне да повишите квалификацията си”, разяснява зам.-министър Запрянов.

Пожелания за сполучлив курс насочи и ръководителят на БЛС доктор Венцислав Грозев. По думите му, с това събитие ясно демонстрираме, че актуалната хирургия не ни е непозната. Освен лекции, в програмата на курса са включени демонстрации онлайн от операционните на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология, както и от залите за инвазивна гастроентерология.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР