Военно-апелативната прокуратура сезира Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) заради

...
Военно-апелативната прокуратура сезира Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) заради
Коментари Харесай

Военно-апелативната прокуратура сезира Финансовата инспекция за ВМА

Военно-апелативната прокуратура сезира Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) поради скандалната социална поръчка във ВМА. Става въпрос за контракт, подписан от някогашния здравен министър Николай Петров, който в качеството си на шеф на Военната болница не е спазил правилника за използване на Закона за публични поръчки.

Петров е сключил контракт с сдружение, което не е записано по БУЛСТАТ. За това действие някогашният здравен министър носи административно-наказателна отговорност, установяват от Военно-апелативна прокуратура.

Разследване на bTV сподели, че въпросният контракт е подписан с консорциум, представляван от мъжа, който има връзка с дъщерята на Николай Петров.

Държавното обвиняване не открива данни за закононарушение от общ темперамент, по тази причина изпраща одитния отчет за ВМА в АДФИ.

Военно-апелативната прокуратура е изискала и цялостна инспекция на работата на наблюдаващия прокурор от военно-окръжната прокуратура Адалберт Кръстев , защото в първичната инспекция той не е осъществил нужния надзор над работата на военния следовател.

В bTV репортерите към този момент показахме, че постановлението на майор Адалберт Кръстев за отвод от формиране на досъдебно произвеждане съответствува напълно като наличие на текста (вкл. препинателни знаци и съкращения на думи) със мнението на Николай Петров, писано до инспекторите три месеца по-рано.

Кой обаче е Адалберт Живков Кръстев и за какво военно-апелативната прокуратура ще го ревизира?

Оказва се, че брачната половинка на майор Кръстев – Цветанка Кръстева, е чиновник на Министерството на здравеопазването по времето, когато мъжът ѝ ревизира Николай Петров. Здравният министър е директен началник на брачната половинка на военния прокурор, който ревизира проф. Петров, до момента в който той е бил началник на ВМА и в следствие отхвърля да образува досъдебно произвеждане.

Нещо повече – дирекцията, в която Цветанка Кръстева работи (Информационна и информационна политика в здравеопазването) като държавен специалист, е закрита месец след прокурорския отвод за следствие във ВМА. Съпругата на военния прокурор обаче остава на работа в здравното министерство. Преназначена е като основен специалист в отдел „ Финанси”, дирекция „ Бюджет и финанси”.

„ След приемането на новия Устройствен устав на Министерството на здравеопазването, заради закриването на Дирекция ИКПЗ, Цветанка Кръстева е намалена в служба основен специалист в отдел „ Финанси “, дирекция „ Бюджет и финанси “, поради образованието и опита ѝ”, пишат от Здравното министерство до bTV.

Според някогашния областен прокурор на София – окръг Розалина Апостолова, прокурорът от военно-окръжната прокуратура Адалберт Кръстев е трябвало да си направи отказ поради обстоятелствата към брачната половинка му.

„ …Прокурорския акт, в тази ситуация разпореждане за отвод да се образува досъдебно произвеждане, по закон не предстои на правосъден надзор. В този случай правилото за безпристрастност изисква активността и актовете освен да са безпристрастни, само че и да наподобяват безпристрастни. Това значи, че би трябвало да няма никакви външни, справедливи условия, които да основават усещания у обществото, че решението е взето в обстановка на липса на безпристрастност.”

„ Има външно събитие, което основава подозрение у хората, у външния наблюдаващ за неговата безпристрастност. Той е следвало или самичък да си направи отказ, Наказателно-процесуален кодекс му дава тази опция, или най-малкото да уведоми нагоре стоящия прокурор, който да реши дали да го води или не”, изяснява Апостолова.

На същото мнение е и някогашният вътрешен министър Емануил Йорданов, който през днешния ден работи като юрист.

„ Прокурорът е позволил неточност, тъй като Наказателно-процесуален кодекс в тези случаи е безапелационен . Ако брачната половинка на даден арбитър или прокурор е в служебна взаимозависимост от лице, което е обвинено или обвиняем или евентуален обвинен, е напълно обикновено длъжностното лице да си направи отказ и да остави различен да работи по проблема, без да има подозрения за негова безпристрастност”, разяснява Йорданов.

Преди две години прокурор Адалберт Кръстев е упрекнат за документно закононарушение (съзнателно се е употребил от документ с погрешно наличие – карта за медицински обзор, при присъединяване си в състезанието за частни правосъдни реализатори.) На първа инстанция Кръстев е санкциониран с 3000 лева, по-късно Апелативният съд взема решение, че не е направил закононарушение. По време на правосъдния развой Висш съдебен съвет го порицава поради осъществено дисциплинарно нарушаване.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР