Военният преврат, който тече в Гвинея, не се отличава особено

...
Военният преврат, който тече в Гвинея, не се отличава особено
Коментари Харесай

Военните преврати за последните 10 г. В Гвинея стана страшно

Военният прелом, който тече в Гвинея, не се отличава изключително от метежите, избухнали през последните 10 години в африканския континент.

В столицата Конакри в региона на президентската резиденции ехтят изстрели, лоялните към президента Алфа Конде задържаха 25 военни, само че метежници арестуваха президента както и доста от високопоставените държавни служители. Опитът за пуч идва малко откакто Конде си обезпечи опция посредством Конституцията да се яви за трети път на избори, което породи серия от митинги поради сигнали за корупция. Начело на метежниците е полковник Мамади Думбуя, някогашен чиновник на Френския задграничен легион. Той към този момент разгласи, че разпуска държавното управление, анулира Конституцията и затваря границите.

Конакри

Ето и останалите военни преврати за последните 10 години.

2021

На 1 февреари 2021 в Мианмар или Бирма военни направиха прелом в страната директно преди началото на Народното събрание след изборите и застанаха отпред на ръководството.. Месеци преди този момент митингите бяха кървави, в Военните упрекнаха централната изборна комисия и ръководещата партия - Национална лига за народна власт, че са фалшифицирали вота.  Президентът е задържан, дружно с премиера, който е Нобелов лауреат.  Военниге оповестиха изключително състояние за една година и назначиха нови избори.

Протести в Мианмар

2020

На 18 август 2020 година в Мали на военната база до столицата Бамако стартира прелом, задържан бе президента Ибрахим Бубакара Кейти и премиера. Двамата подадоха оставка, а военните насрочиха нови избори. Те закриха границите, сътвориха Комитет за избавление на народа. Впоследствие пуснаха президента и насрочиха избори за 25 септември. Президент стана някогашният министър на защитата, а министър председател - ексвъншният министър. Малко по късно Комитетът беше разхлабен, а страната се върна към естествения темп.

Посрещат Комитета за избавление на народа в Мали

2019

11 април 2019 година в Судан президентът Омар ал Башир бе задържан, отхвърлен от власт и наказан на две години затвор поради корупция. Повдигнато му бе и обвиняване за преврата от 1989 година, с който той пристигна на власт. Башар продължава да е в пандиза в Хартум.

Протестите в Судан

2017

15 ноември 2017 година в Зимбабве военни нахлуха в президентската резиденция и сложиха под домакински арест дългогодишния президент Робърт Мугабе, който по това време беше на 93 години. Впоследствие го отстраниха от шефското място на партията му. Почти година по-късно той подаде оставка, а месеци по-късно умря в болница в Сингапур на 95-годишна възраст.

Военно състояние в Зимбабве

2015

На 19 септември 2015 година в Буркина Фасо военни задържат президента Мишел Кафандо и краткотрайния министър председател с съвсем цялото му държавно управление. След промяната на постовете на първите мъже в страната, старите властимащи са освободени, военните подписват съглашение за попречване на насилието в столицата Уагадугу.

Буркина Фасо пламна в огньове

2014

През май 2014 година в Тайланд на фона на всеобщи митинги по улиците се прави държавен прелом под лозунга за национално примирие след дълголетен политическо разделяне за и протев клана Шинаватра. Конституцията бе анулирана, краткотрайното държавно управление бе управлявано от отлавилия преврата военачалник, А краткотрайният закон забрани политическата активност в страната. Четири години лиши основаването на нова Конститузция, а след 2019та година в страната бяха извършени първите парламентарни избори.

Тайланд раздиран от митинги

2013

През юни 2013 година в Египет на фона на митинги представители на ново придвижване отстраниха президента Мохамед Морси и оповестиха временен интервал. Почитателите на Морси организираха антипротести, само че президентът бе вкаран в пандиза.Съдът му наложи смъртно наказване, само че висшия касационен съд анулира решението, а по време на съвещанията през 2019 година Морси умря в съда.

Египет против Морси

2012

На 12 април в Гвинея Бисау директно преди втория кръг на президентските избори се извърши боен прелом. Военни арестуваха президента, след това оповестиха, че не желаят властта, а правдивост. Президентът и сподвижниците му съумяха да изоставен страната, следваха избори, на които водачът на Националната африканска партия за самостоятелност на Гвинея и Кабо Верде Жозе Марио Ваз стана президент.

Президентът на Гвинея Бисау чете оставката си

Спомняте си за преврата в Мали от началото на текста през 2020 година, когато бе свален президента Кейти?

 Самият т ой пристигна на власт с прелом през 2012 година , който махна предходния държавен глава  Амаду Туре, напомня Риа Новости.

Кейти, по времето когато идваше на власт в Гвинея
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР