Военният министър Тодор Тагарев е замразил продажбата на ненужни близо

...
Военният министър Тодор Тагарев е замразил продажбата на ненужни близо
Коментари Харесай

Тагарев се забърка в нов скандал! Блокира продажбите на близо сто ненужни имотa на МО

Военният министър Тодор Тагарев е замразил продажбата на ненужни близо 100 парцела на Министерството на защитата (МО) за най-малко няколко месеца. Това излиза наяве от отговор от ведомството му след питане на „ Флагман “.
Повод за връзката бе анулацията през октомври на 15 търга с скрито наддаване, които съгласно началните тръжни цени бяха за близо 30 млн. лева Част от тях бяха в столицата София. Пускането им за продажба бе станало причина за предизборна офанзива от страна на представители на ГЕРБ към министъра.
В тази връзка насочиха питане до МО каква е повода за анулацията на търговете, какво е наличието на докладната бележка, която е употребена като съображение за прекратяването на продажбите, и дали нападките от страна на политици от ГЕРБ е повлияла за решението на Тодор Тагарев.
“Изложените претекстове в Докладна бележка № 20-26-436/16.10.2023 година са обвързани с осъществявания все още Стратегически обзор на отбранителната политика на Република България, чието осъществяване е разпоредено с Решение № 676 от 29 септември 2023 година на Министерския съвет, се показва в отговора на МО. Със същото решение, което е оповестено в Информационната система за правна информация на Министерски съвет и е общодостъпно, реализирането на общото управление по организацията, провеждането и отчитането на резултатите от Стратегическия обзор на отбранителната политика на Република България се разпорежда на министъра на защитата.
В посочената докладна бележка е препоръчано производствата по осъществяване на разпоредителни дейности с парцели – държавна благосъстоятелност в ръководство на Министерството на защитата в интерес на трети лица, да се прекратят до привършване на Стратегическия обзор. В тази връзка са анулирани и прекъснати тръжните процедури за осъществяване на търгове с скрито наддаване за продажба на недвижими парцели – частна държавна благосъстоятелност в ръководство на Министерството на защитата.
Всички анулирани и прекъснати тръжни процедури са за парцели със статут на частна държавна благосъстоятелност, с отпаднала нужда за Министерството на защитата и Българската войска, в ръководство на МО и преценката за бъдещи разпоредителни дейности е въпрос на целенасоченост, която е в пълномощията на ръководителя на ведомството ”, осведомят още от министерството.
Според План-графика за 2023 година на парцелите с отпаднала нужда за МО има 94 единици, планувани за продажба. Графикът, както нормално, не е спазен. Тази година не е осъществена нито една договорка.
Поддръжката и опазването на непотребните парцели обаче коства скъпо на ведомството.
Миналата седмица Тодор Тагарев бе в Народното събрание. Там кореспондент на „ Флагман “ попита какво ще става с ненужните парцели на МО, откакто той е замразил продажбите.
„ Има хубави хрумвания в Народното събрание и аз по-късно отивам в Комисията по защита, уточни министърът. Там в точка „ Разни “ или в блицконтрола може да дискутираме този въпрос – по какъв начин парцелите, които са с отпаднала нужда за Министерството на защитата, да бъдат употребявани, тъй че ние да осигурим жилища за военнослужещите. Там разновидностите са няколко, дано да не обуславям към какъв вид, само че това е една не неприятна концепция и това би ни помогнало като един от многото детайли, посредством които ние ще търсим решения да окомплектоваме Българската войска “, разяснява още той.
Иначе Стратегическият обзор на защитата е планувано да завърши до края на февруари следващата година. Това бе доказано от министър Тагарев пред БНР в неделя.
Поне до тогава покупко-продажби с парцели няма да се реализират. А рискът е поради популистки политически офанзиви още дълго военното ведомство да остане притежател на голям брой имоти с отпаднала нужда. Това, с изключение на до непотребни разноски, води и до блокиране на вложения и пропуснати изгоди за обществото.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР