Военният кореспондент на Словенското радио от Сараево Аида Черкез изпрати

...
Военният кореспондент на Словенското радио от Сараево Аида Черкез изпрати
Коментари Харесай

Военен кореспондент от Сараево с трогателно писмо към украинския народ

Военният сътрудник на Словенското радио от Сараево Аида Черкез изпрати прочувствено писмо до украинците, станало известно, откакто BBC го преведе на британски и излъчи в стратегиите си.



Писмото гласи:

" Скъпи другари, Хуманитарните организации тук, в Сараево, събират помощи за вас, а аз седнал съм пред дрешника в жилището си, пробвайки се да си спомня от какво се нуждаете най-вече в този момент. Не са моите топли чорапи, не е якето ми или топлите ми ботуши. Това е тениската ми, която към този момент е на 30 години, с надпис, който ме поддържаше в продължение на 1425 дни, когато босненските сърби стреляха и държаха града ми под блокада без вода, без храна, без електричество, без отопление и без връзка с външния свят.

Носих тази тениска и четях нейното обръщение, когато над 2 милиона снаряда паднаха върху главите ни и аз заобиколих безчет патрони, само че 11 000 от моите съседи не го направиха. На тениската написа: „ Сараево ще бъде, всичко останало ще мине “. Лошите времена ви чакат, другари.

Но се изпращат оръжия, с цел да можете да отбраните себе си и полезностите, които отстоявате. Ние, босненците, се борихме тогава за същите полезности, само че светът ни наложи оръжейно ембарго. Той не разбра, защо е битката в Сараево. Слава Богу, че схваща в този момент в Киев!

Ще бъдете гладни, жадни, студени и мръсни. Ще загубите домовете, приятелите и членове на фамилиите си, само че това, от което ще боли най-вече, са лъжите. Лъжите, че по някакъв метод сте отговорни за това, което ви се случва. 

Лъжите, че в действителност вие вършиме това, което ви се предизвиква. Тази неистина ще направи безчет дупки в сърцата ви, само че няма да спре биенето им и няма да ги замрази. Виждам, че са разрушили телевизионната ви кула. Ха! Искат да ви държат на мрачно, тъкмо както ни държаха и нас. Искат да изключат светлините, с цел да не можем да забележим какво вършат с вас.

Пишете всичко! Записвайте го! Един ден това ще дефинира вашата история, ще изясни на украинците, които още не са родени, какво се е случило. И най-вероятно, в последна сметка ще бъде употребявано като улики и доказателства в съда против тези, които се пробват да ви убият. В тъмните времена, които ви предстоят, от време на време ще губите религия и ще бъдете съкрушени и изтощени. Но аз ви пиша от бъдещето и ви споделям: вие ще спечелите, както ние победихме.

Трябваше да умра, само че оцелях. Утре ще изведа моите внуци на разходка! Един ден и вие ще го извършите, тъй като виждам във вас същата резистентност, която видях тук. Чувам по какъв начин пеете вашия химн, като отблъсквате танковете с голи ръце. С времето ще пеете, както направихме ние, нови песни, за вашата храброст по време на това тежко задължение. Ще измислите свои лозунги, които ще ви оказват помощ да оцелеете. Междувременно ви адресирам най-ценното, което имам. Това е моят девиз, леко изменен за вас: „ Украйна ще бъде, всичко останало ще мине “. Слава На Украйна! Сараево "
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР